Transparency International solicită ca Guvernul să finanţeze prin bugetul pe 2016 măsuri de prevenire a corupţiei

Transparency International România solicită ca în bugetul de stat să fie prevăzute alocări pentru finanţarea unor măsuri eficiente de prevenire a corupţiei şi nu doar pentru sancţionarea acesteia, notează Agerpres.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 19:20
Transparency International solicită ca Guvernul să finanţeze prin bugetul pe 2016 măsuri de prevenire a corupţiei

‘Transparency International România adresează Guvernului şi Parlamentului României câteva întrebări şi recomandări. Care este bugetul alocat pentru analiza vulnerabilităţilor la corupţie, respectiv care este bugetul alocat pentru măsurile preventive anti-corupţie la nivel naţional, în 2016?’, se arată într-un comunicat al TI România remis miercuri AGERPRES.

O altă întrebare adresată Guvernului se referă la estimările privind încasările în 2016 din sumele confiscate, respectiv din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de corupţie, deoarece aceste sume ar putea fi o sursă importantă la bugetul de stat, inclusiv pentru asigurarea unor măsuri de prevenire a corupţiei.

‘Solicitarea Transparency International România vine ca o variantă de răspuns la concluziile relevate de studiul ANTICORRP realizat în perioada iulie-septembrie 2015. Analiza calitativă a informaţiilor a scos în evidenţă faptul că majoritatea participanţilor conştientizează care sunt costurile corupţiei, consecinţele directe şi indirecte, atât în plan personal, cât şi profesional. În plus, s-a constatat că ‘cedările’ în faţa incidentelor de corupţie nu sunt determinate doar de decizii individuale, ci şi de procese de imitaţie socială’, informează comunicatul.

De asemenea, se remarcă implicaţiile negative ale incidentelor de corupţie asupra performanţelor instituţionale (management defectuos), climatului de muncă şi intereselor angajaţilor, respectiv asupra beneficiarilor finali ai serviciilor publice – cetăţenii.

Potrivit studiului, cetăţenii au o mare disponibilitate de a reacţiona contra corupţiei, de a trece de la o atitudine pasivă la una pro-activă, însă astfel de iniţiative trebuie încurajate şi multiplicate. Cercetarea a fost derulată prin metoda organizării de focus-grupuri, la care au participat atât martori, cât şi victime ale corupţiei, persoanele fiind selectate din diferite medii sociale.

‘Printre pilonii care pot stabiliza şi pot oferi o expunere mai mare demersurilor de prevenire şi combatere a corupţiei se numără promovarea şi multiplicarea exemplelor pozitive, inclusiv prin comunicare publică/instituţională, astfel încât cetăţenii să vadă că au de câştigat atunci când rezistă corupţiei’, precizează TI România.

Organizaţia susţine că în următoarea perioadă va fi crucială investiţia în dezvoltarea şi aplicarea de măsuri eficiente de prevenire a corupţiei la nivel naţional, pentru recredibilizarea instituţiilor publice şi consolidarea integrităţii publice.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Livrările Airbus au scăzut cu 9% în septembrie, la 50 de aeronave, comparativ cu perioada similară din 2023, a informat grupul aeronautic european, transmite Reuters....
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea să le finalizeze încă din 2024
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea ...
Loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău - Focșani ar trebui finalizate până în mai 2025, iar loturile 2 și 3 până ...
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi că PNL nu va ieşi de la guvernare.
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
Cererea redusă şi concurenţa strânsă din China au afectat vânzările trimestriale ale BMW şi Mercedes, au anunţat ...