Premieră în București: S-a confiscat prima mașină ce transporta ilegal moloz. Plus 30.000 de lei amendă
„Prima maşină confiscată vreodată în Bucureşti pentru transport ilegal de deşeuri provenite din construcţii / demolări. Deci, se poate. De obicei, firmele acestea, contractate pe platforme de mică publicitate, nu au contracte cu gropile de gunoi şi aruncă deşeurile pe marginea drumului sau pe câmpuri, murdărindu-ne câmpurile, oraşele şi drumurile, viaţa. Mesajul a fost dat: nu mai veniţi în Sectorul 6 dacă nu vreţi să rămâneţi fără maşini!”, a scris primarul, sâmbătă, pe Facebook.
El a avut un mesaj şi pentru constructori – vor fi monitorizaţi cu precădere.
„Mulţumesc pentru colaborare Gărzii de Mediu, Poliţiei Naţionale Sectorul 6 şi Poliţiei Locale Sector 6. Operatorul de salubrizare, Urban SA, este autorizat să ridice deşeurile provenite din construcţii. Sunaţi la ei, sunaţi la primărie şi vă îndrumăm”, a transmis Ciucu.
Acțiunea a fost anunțată și de Ministerul Mediului
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi poliţiştii locali din sectorul 5 au surprins sâmbătă o autoutilitară care a depozitat ilegal deşeuri provenite din construcţii (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale, persoana prinsă în flagrant fiind amendată cu 30.000 de lei, iar autobasculanta confiscate, arată ministerul într-un comunicat.
„Acţiunea face parte din controalele demarate cu echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu şi poliţişti locali, la iniţiativa Ministerului Mediului, împreună cu Primăria Generală a Capitalei dar şi cu primăriile de sector din Bucureşti. Persoana prinsă în flagrant a fost amendată cu 30.000 de lei iar autobasculanta cu care a transportat deşeurile a fost confiscată, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârşirea faptei”, precizează reprezentanţii Ministerului Mediului.
Totodată, au fost impuse dispoziţii de salubrizare a zonei afectate până în data de 17 februarie 2021.
„Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care care a ajuns pentru mulţi să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcţii sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deşeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecţii în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acţiunile au descoperit depozite ilegale de deşeuri pe o suprafaţă de aproape 300.000 de mp din Bucureşti. Toate aceste zone ale Bucureştiului vor fi salubrizate şi monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.