Transportatorii cer ASF măsuri pentru creşterea concurenţei pe piaţa RCA
„UNTRR solicită ca măsura de introducere a unui tarif de referinţă pentru manoperă la efectuarea reparaţiei prin intermediul unei poliţe RCA să fie însoţită de prevederi care să crească concurenţa pe piaţa RCA, prin retragerea autorizaţiei de vânzare a asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie RCA acelor companii care nu ating o cotă de piaţă minimă stabilită pentru acest produs, în decurs de 5 ani de la autorizare. Tarifele din piaţa RCA din România se situează într-un interval mare de la un asigurător la altul, cu diferenţe foarte mari ca valoare, chiar de la simplu la triplu, la aceeaşi categorie de autovehicule şi aceeaşi clasă bonus-malus, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. În aceste condiţii, UNTRR solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) măsuri pentru creşterea concurenţei pe piaţa RCA, prin impunerea unei cote de piaţă minime, astfel încât unele companii de asigurări să nu mai excludă din start categorii de asiguraţi (persoane fizice până în 30 de ani, firme de transport rutier etc.) considerate nefavorabile, prin tarife prohibitive şi să ofere preţuri competitive, în raport cu tarifele de referinţă”, se arată într-un comunicat al UNTRR remis AGERPRES.
De asemenea, reprezentanţii transportatorilor susţin că prima de asigurare RCA este stabilită prin calcul actuarial, dar depinde şi de alte elemente de cost, respectiv marja de profit, canalele de distribuţie, gradul de intermediere, comisioanele brokerilor, nivelul personalului companiei de asigurări şi salarizarea. Aceste elemente sunt calculate în funcţie de gradul de concurenţă şi nivelul de maturitate al pieţei şi trebuie să se reflecte în plaja tarifelor practicate de toate companiile de asigurări autorizate.
UNTRR solicită Guvernului şi Parlamentului României menţinerea Legii 132/2017- RCA în forma actuală şi transmiterea către Comisia Europeană a unei analize fundamentate privind situaţia pieţei RCA din România, cu evidenţierea motivelor practice specifice pieţei, care justifică pe deplin păstrarea legislaţiei actuale.
De asemenea, transportatorii mai cer autorităţilor să întreprindă toate acele măsuri suplimentare necesare, pentru a evita întoarcerea la situaţia de criză înregistrată în piaţa RCA în perioada 2015-2016.
„În anii precedenţi, marcaţi de criza pieţei RCA, asigurătorii nu au putut justifica majorarea tarifelor de bază RCA de la 700 euro în 2013 la 5.000 de euro în 2016 pentru un autocamion sau autobuz. Pe baza formulei pe care companiile de asigurări declarau că o folosesc pentru a calcula prima de asigurare pentru segmentul autovehiculelor comerciale mai mari de 16 tone destinate transportului de mărfuri şi pentru autovehiculele cu mai mult de 18 locuri pe scaune destinate transportului de pasageri, ţinând seama de datele publice privind frecvenţa daunelor şi valoarea medie a daunelor pentru fiecare segment de autovehicule comerciale, rezultatele indicau o primă de maxim 1.000 – 1.100 euro per vehicul timp de 12 luni. Toate aceste companii se pare că au ascuns o parte din costurile altor produse de asigurare în cadrul costurilor RCA, motive care au stat la baza anchetei Consiliului Concurenţei urmată de sancţionarea companiilor de asigurări găsite vinovate de practici anticoncurenţiale”, spun reprezentanţii UNTRR.
Aceştia susţin că, după 10 ani de pierderi, prin intrarea în vigoare a legii RCA nr. 132, 2017 a fost primul an în care piaţa de asigurări s-a echilibrat şi a generat profit. Deşi tarifele RCA au fost plafonate la începutul anului 2017 şi raportate la tariful de referinţă, după intrarea în vigoare a legii RCA, prin care au fost impuse cheltuieli administrative de 25%, iar ASF a reglementat modul de calcul al tarifelor de primă, asigurătorii RCA au înregistrat profituri de peste 400 de milioane de lei în 2017 şi 2018, potrivit datelor de la MFP.
În aceste condiţii, UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 motivat de faptul că de la intrarea în vigoare a acestor noi reglementări legale, piaţa RCA în România a funcţionat în condiţii foarte bune, suportabile pentru toţi clienţii asiguraţi şi profitabile pentru asigurători, la tarife chiar sub cele de referinţă, demonstrând atât justeţea principiilor pe care a fost construită şi adoptată legea, cât şi viabilitatea acesteia în piaţă.
UNTRR atenţionează că modificarea Legii RCA, dorită şi susţinută de către companiile de asigurări şi aliaţii lor, va recrea o parte din condiţiile care au condus la escaladarea tarifelor RCA în anii 2015-2016, cu afectarea directă pe termen lung a intereselor milioanelor de persoane fizice şi juridice asigurate şi fără îmbunătăţirea serviciilor oferite de către asigurători.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 şi care are, în prezent, peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale.