Transportatorii susţin că deşi legislaţia europeană prevede posibilitatea angajării de conducători auto străini din afara UE în statele membre UE, în România nu există posibilitatea examinării conducătorilor auto profesionişti în limbile engleză sau franceză pentru obţinerea atestării profesionale obligatorii conform legislaţiei naţionale şi europene, chiar dacă proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere în România poate fi susţinută într-o limbă străină.
“Un conducător auto străin din afara UE poate fi angajat legal în România de un operator român de transport rutier de mărfuri care deţine o licenţă comunitară, pe baza atestatului de conducător auto prevăzut de Regulamentul european nr. 1072/2009 privind accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri”, argumentează transportatorii.
Totodată, atestarea profesională a conducătorilor auto profesionişti, respectiv deţinerea unui certificat de calificare profesională iniţială (CPI), care trebuie actualizat periodic printr-un certificat de calificare profesională continuă (CPC) este o condiţie obligatorie pentru a-şi putea exercita meseria, în România şi în orice stat membru UE, pentru toţi conducătorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzătoare transportului rutier profesionist de mărfuri şi de persoane.
“În acest context, UNTRR solicită Guvernului României să realizeze de urgenţă toate demersurile necesare pentru asigurarea posibilităţii angajării legale în România de conducători auto din terţe ţări conform regulamentului european 1072/2009, prin stabilirea cadrului necesar susţinerii probelor teoretice şi practice pentru obţinerea atestatelor CPI/ CPC pentru conducătorii auto profesionişti de transport marfă şi persoane, în limbile engleză şi franceză”, precizează UNTRR.
Transportatorii susţin că această măsură vine în sprijinul operatorilor români de transporturi rutiere de marfă şi persoane, în contextul crizei de şoferi profesionişti de pe piaţa românească şi europeană.
La începutul acestui an, UNTRR a semnalat criza de şoferi profesionişti, solicitând să fie tratată ca o prioritate, prin măsuri care să asigure formarea tinerilor de la vârsta de 18 ani ca şoferi profesionişti.