Transportatorii COTAR: Avem record mondial de reclamații pe piața asigurărilor. ASF: Plângerile au scăzut cu 15%, 51% sunt făcute de intermediari

14 09. 2020
protest_rca_5_07361200

În acest moment, arată datele ASF, peste 51% din totalul petițiilor și informărilor de neconformitate vin prin intermediari, arată o analiză ASF.  Acești interemdiari sunt fie avocați, case de avocatură sau consultanți în daune fie service-uri care au contracte de cesiune asupra creanței păgubitului sau care au primit mandat pentru a îi reprezenta pe păgubiți. Tot în premieră, ASF a separat petițiile de așa numitele informări de neconfomitate, care sunt defapt plțngeri făcute de cesionari ai creanțelor. Această separare  a avut loc pentru că Direcția Juridică din ASF a emis o opinie în care apreciază că nu pot fi considerate petiții plângerile făcute de cesionari, așa cum a scris ECONOMICA.NET în premieră.

COTAR, care reprezintă și circa 1500-2000 de service-uri deținute de membrii săi, subliniază că cele 10.000 de reclamații primite de ASF în al doilea trimestru reprezintă un record mondial echivalent cu numărul de reclamații primite de Germania în 22 de ani.  Mai amintim și că în această perioadă relațiile dintre service-uri și cele două mari firme de asigurare RCA sunt extrem de tensionate, primele acuzând că nu sunt plătite la timp și integral daunele, iar cele din urmă (în cor și cu celelalte firme de asigurare, mai puțin prezete în piața RCA) că service-urile exgaerează tarifele pentru ora de manoperă și mașina la schimb oferită pe perioada reparației.

Vedeți aici cele mai importante puncte din analiza ASF privind evoluția numărului de petiții și informări de neconformitate în al doilea trimestru al acestui an.

Redăm mai jos principalele afirmații ale COTAR:

– Suntem extrem de îngrijorați de numărul uriaș de petiții înregistrate în acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Numărul de petiții reprezintă un barometru important al conduitei pieței, precum și un indicator relevant privind nivelul de încredere și satisfacție al consumatorilor. Trimestrul II al acestui an ar fi trebuit să fie unul de scădere abruptă a numărului reclamațiilor înregistrate la ASF, dar a scăzut doar cu 15% față de trimestrul I.

– În perioada 16 martie – 14 mai, în timpul stării de urgență, au existat restricții severe de circulație, astfel încât, jumatate din trimestrul II, circulația din Romania a fost aproape paralizată. Conform Poliției Române, în perioada stării de urgență au fost înregistrate cu 72% mai puține accidente decât într-o perioadă obișnuită. Aceeași perioadă a fost și cea mai profitabilă, din ultimii 30 de ani, pentru societățile de asigurări care vând RCA și CASCO, în România acestea înregistrând un minimum istoric al numărului dosarelor de daună deschise în ultimii 30 de ani.

Cu toate că numărul de accidente a scăzut cu 72%, numărul reclamațiilor a scăzut doar cu 15%. Întrebarea adresată Pieței de Asigurări din România este următoarea: De ce, pe fondul scăderii abrupte a numărului dosarelor de daună și, implicit, a unei perioade excepționale, din punct de vedere financiar, a firmelor de asigurări care au avut mult mai puține despăgubiri de achitat, acestea nu au respectat legea și nu și-au onorat obligațiile de despăgubire?

– În anul 2019 România a înregistrat cel mai ridicat număr de petiții din Europa, la adresa firmelor de asigurări, țara noastră obținand un rușinos loc întâi, cu 25.679 de petiții. În anul 2018, România a înregistrat un număr de 10.549 petiții la adresa firmelor de asigurări.

– Practic, piața de asigurări din România a înregistrat, în 3 luni, echivalentul reclamațiilor înregistrate de piața germană, în peste 22 de ani!

„Personal, am reclamat  vicepreședintelui sectorului de asigurări, Cristian Roșu,in cadrul intalnirilor cu domnia sa, abuzurile făcute de unii asiguratori și faptul că la Iași, unitățile reparatoare au sute de mii de lei restanțe neplătite de către aceștia și se pare că  nu putem avea niciun fel de așteptări pozitive pentru consumatori, pentru unitățile reparatoare  din partea sectorului condus de Cristian Roșu. Din faptul că în primele 6 luni ale acestui an avem deja peste 80% din numărul de reclamații înregistrate pentru întreg anul 2019, tragem o singură concluzie: pe unii asiguratori nu-i afectează măsurile de disciplinare luate până în prezent de ASF!”, a declarat Mircea Manolache, președintele Filiale Iași COTAR.