‘Ministerul Transportatorilor nu și-a respectat, în ultima perioadă, angajamentele în ceea ce privește îmbunătățirea contextului legislativ în care transportatorii își desfășoară activitatea. Tocmai de aceea, noi sperăm că începând de luni, 9 noiembrie, peste 86.000 de camioane vor rămâne pe loc la nivelul întregii țări, acțiunea urmând să continue pe termen nelimitat’, a afirmat Augustin Hagiu.
Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES de CNR, transportatorii rutieri de mărfuri reclamă, totodată, măsura anunțată de Guvern, de scumpire a carburanților, o dată prin creșterea accizei, dar și prin noua taxă de 7 eurocenți + TVA, introdusă în prețul carburanților.
‘Transportatorii autohtoni nu pot înțelege și nici nu pot accepta explicațiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, ‘amortizarea’ celor șapte eurocenți pe fondul presupuselor predicții privind scăderea cotației internaționale a barilului este o aberație și un non-sens, atâta timp cât, într-o asemenea situație, în țările europene prețul carburanților va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă și mai mult transportatorii români în afara competiției din piața europeană și regională’, se spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, Guvernul intenționează să folosească sumele colectate din noua taxă pentru a construi, cu prioritate, autostrăzi în afara fluxurilor și coridoarelor de transport comercial.
‘În același context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu bani astfel colectați vor fi mai mult ca sigur taxate, după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanții actuali’, susține CNR.
Decizia de intrare în grevă a fost luată pe 29 noiembrie, în cadrul unei reuniuni desfășurate lângă Sibiu, la care au participat reprezentanți ai transportatorilor de mărfuri din întreaga țară, împreună cu delegații ale patronatelor din transportul rutier.
Este vorba despre reprezentanți ai transportatorilor din 24 de județe ale țării, precum și de lideri ai Asociației Patronale a Transportatorilor din Arad, Federației Operatorilor Români de Transport, Federației Transportatorilor Europa, Asociației Transportatorilor Rutieri în Construcții, Breslei Marilor Transportatori din Cluj și Asociațiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureș, Transilvania, Moldova și Constanța, patronate membre al Confederației Naționale Rutiere.