UPDATE – Protestul transportatorilor la Guvern. Manifestaţia s-ar putea prelungi

Transportatorii rutieri protestează, joi, în Piaţa Victoriei, între orele 9:00 - 15:00, nemulţumiţi de creşterea tarifelor RCA, urmând să scoată în stradă peste 5.000 de autovehicule, au anunţat reprezentanţii patronatelor din sector.
Economica.net - joi, 15 sept. 2016, 03:52
UPDATE - Protestul transportatorilor la Guvern. Manifestaţia s-ar putea prelungi

Protestul se va derula şi în alte 20 de oraşe din ţară, cu un număr total de 100.000 de maşini.

Şoferii a peste o sută de TIR-uri protestează pe DN1, între Sălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa (judeţul Alba)

Peste o sută de TIR-uri circulă joi cu viteză redusă, în semn de protest, pe ambele sensuri de mers ale DN 1, între localităţile Sălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa (judeţul Alba), între nodurile de autostradă ale A1, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.

‘Pe DN1, între nodurile de autostradă, giratorii, transportatorii care protestează circulă în sistem suveică, adică tur-retur, afectând ambele sensuri pe tronsonul Sălişte – Cunţa – Sălişte. Sunt peste 100 de tiruri’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ, Elena Welter.

Iniţial, peste 60 de TIR-uri au protestat tot pe DN1, între Sălişte şi Miercurea Sibiului.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 – au solicitat Guvernului României ca în textul Ordonanţei de Guvern tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor existente în evidenţele ASF şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.

‘Guvernul vrea să îngheţe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite’, preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere.

În aceste condiţii, transportatorii au solicitat următoarele tarife: 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg şi 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg şi 16.000 kg, 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg şi 2.129 lei/an – autobuze transport persoane.

Reprezentanţii patronatelor din transporturile rutiere afirmă că RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie să fie ‘transparentă şi publică’. În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă şi pasageri şi şase milioane de autoturisme.

De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, după ce, în ultimul an, ‘şi-a dovedit incompetenţa în a conduce piaţa asigurărilor din România’.

‘În 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, în 2013 poliţa a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 şi, în pofida sesizărilor şi dialogului cu autorităţi şi asigurători, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0 după iulie 2016’, se arată în comunicatul patronatelor din sector.

În replică, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) susţine că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede plafonarea şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA pe o perioadă de şase luni va avea ca efect maximizarea profitului transportatorilor, în timp ce companiile de asigurări vor fi forţate să vândă la preţuri care le vor adânci pierderile pe segmentul de asigurări RCA.

În plus, potrivit UNSAR, îngheţarea preţului poliţelor RCA încalcă normele europene în vigoare.

‘Presiunile constante pe care transportatorii le fac asupra Guvernului şi Parlamentului au ca efect activarea Guvernului pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede plafonarea şi îngheţarea preţului poliţelor RCA pe o perioadă de şase luni. UNSAR consideră că, prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, transportatorii îşi vor maximiza profitul, în timp ce companiile de asigurări vor fi forţate să vândă la preţuri care vor adânci pierderile asigurătorilor pe segmentul de asigurări RCA’, afirmă UNSAR, într-un comunicat remis AGERPRES.

Mai mult, spun reprezentanţii UNSAR, dacă preţurile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, această măsură va conduce la prăbuşirea pieţei, ajungându-se la o situaţie similară celei din trecutul recent, când, din cauza practicării preţurilor de dumping solicitate în prezent de transportatori, unele companii de asigurări au intrat în faliment, deoarece nu au putut acoperi daunalitatea.

Conform informaţiilor publice, primele zece companii de transport rutier, care împreună deţin mii de camioane, au înregistrat, în 2015, o dublare a profitului net, fără a lua în calcul companiile pe pierdere. În 2015, s-au vândut în România aproape 7.000 de camioane noi, în creştere cu 45%, ritm de creştere păstrat şi în prima jumătate a acestui an, subliniază UNSAR.

În concluzie, UNSAR avertizează că impactul socio-economic negativ al acestor prevederi legislative va fi resimţit nu numai de celelalte categorii de asiguraţi, dar şi de adevăraţii beneficiari ai poliţelor RCA, victimele accidentelor de circulaţie, precum şi de societăţile de asigurare, agenţi economici înregistraţi în România, care angajează forţă de muncă românească şi au o contribuţie semnificativă prin plata taxelor şi impozitelor către statul român.

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

‘Această Ordonanţă a fost dată având în vedere împrejurările excepţionale manifestate prin dezechilibru major între cerere şi ofertă, respectiv disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenţei au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA’, se arată în comunicatul Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
Întrebarea de pe buzele tuturor. Au doborât rușii avionul Azerbaijan Airlines? Primele indicii susțin ipoteza
Întrebarea de pe buzele tuturor. Au doborât rușii avionul Azerbaijan Airlines? Primele indicii susțin ipoteza
Apărarea antiaeriană rusă a doborât un avion Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit în Kazahstan, ucigând 38 de persoane, au declarat joi pentru Reuters patru surse care cunosc concluziile......
Noi probleme pentru Europa. Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit de gaze. Dificultăți pentru Slovacia, Austria și Cehia
Noi probleme pentru Europa. Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit de gaze. Dificultăți pentru Slovacia, Austria ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...
Încă președintele american Joe Biden i-a propus lui Putin, în 2021, să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Încă președintele american Joe Biden i-a propus lui Putin, în 2021, să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 să amâne aderarea ...
O țintă aeriană de mici dimensiuni, probabil o dronă, a intrat ieri 6 km în spațiul aerian național
O țintă aeriană de mici dimensiuni, probabil o dronă, a intrat ieri 6 km în spațiul aerian național
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că o ţintă aeriană de mici dimensiuni a intrat şase kilometri în ...