Pe 19 iulie 2016, Comisia Europeană a aplicat o amendă principalilor producători de camioane, deoarece Daimler (Mercedes-Benz), Volvo/Renault, Iveco, MAN şi DAF au fost găsiţi vinovaţi de constituirea unui cartel între anii 1997 şi 2011, în vederea stabilirii ilegale a preţurilor pentru camioanele medii şi mari, potrivit News.ro.
La data de 27 septembrie 2017, Comisia a mai aplicat o amendă unui alt producător de camioane, Scania, pentru participarea la cartelul în cauză. Amenzile totale s-au ridicat la 3,7 miliarde de euro.
Producătorii de camioane s-au înţeles asupra preţurilor de listă şi, în unele cazuri, asupra preţurilor finale. Au fost înţelegeri legate şi de introducerea normelor europene de poluare şi au dorit să evite costurile suplimentare care decurgeau din aceste norme europene.
Astfel, transportatorii rutieri români care au achiziţionat camioane noi, inclusiv prin leasing, îşi pot recupera daunele provocate de „cartelul camioanelor” prin intermediul Financialright Claims GmbH, accesând platforma www.cartelcamioane.ro.
Data limită pentru înregistrare este 31 mai şi pot fi înscrise numai camioanele care au fost înmatriculate începând cu ianuarie 2003 până la data de 31 decembrie 2016.
Acţiunea în instanţă este asigurată de casa de avocatură Hausfeld Rechtsanwälte LLP, una dintre cele mai mari firme de avocatură din Europa şi SUA specializată în dreptul concurenţei.
Este pentru prima oară în România când păgubiţii unui cartel pot solicita daune instanţelor, practica fiind una comună la nivel instanţelor din SUA.
Pentru transportatorii rutieri din România, acţiunea juridică va avea loc în Germania, unde legislaţia este prietenoasă cu firmele afectate de înţelegerile de tip cartel.
Totodată, spre deosebire de instanţele din Olanda sau Marea Britanie, instanţa din Germania ar putea aplica legislaţia germană şi firmelor româneşti care solicită despăgubiri în urma cartelului de camioane. Instanţele din Olanda sau Marea Britanie ar putea solicita ca legislaţia românească să se aplice în acest caz, iar în România nu există un cadru legal bine definit pentru cazuri de tip cartel, astfel încât nici instanţele nu au suficientă experienţă în aceste cazuri.
O estimare moderată pentru despăgubirile din cartelul camioanelor, incluzând dobânda, ar fi de cel puţin 10% din preţul camioanelor sau din ratele plătite la leasing.