Transportatorii rutieri străini contestă salariul minim german la Curtea Constituţională
Plângerea a fost depusă marţi, a precizat un purtător de cuvânt al Curţii, cu sediul la Karlsruhe, şi se referă la aplicarea prevederilor salariului minim în sectorul de transport transfrontalier, precum şi la obligativitatea completării documentelor administrative asociate.
Germania practică de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe oră. Aceasta este singura ţară europeană care nu acordă excepţii pentru salariaţii în tranzit, respectiv şoferii profesionişti care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german. În urma contestaţiile exprimate de transportatorii rutieri din ţările vecine, Uniunea Europeană a demarat o procedură pentru a verifica dacă legea germană este conformă cu dreptul european, în condiţiile în care în celelalte ţări care practică un salariu minim pe economie sectorul transportul rutier este scutit.
În aşteptarea deciziei Bruxellesului, ministrul german al Muncii, Andrea Nahles, a decis la finele lunii ianuarie să suspende, provizoriu, aplicarea salariului minim pentru transportatorii în tranzit, adică cei care doar trec prin Germania în drum spre destinaţia finală, însă nu încarcă şi nici nu descarcă marfă în Germania. Însă, în cazul transportatorilor care fac o livrare sau au ca destinaţie Germania, aceştia trebui să fie plătiţi cu 8,50 euro pe oră, adică de patru ori mai mult decât salariul normal al unui şofer polonez, de exemplu, în perioada în care se află pe teritoriul Germaniei, acest lucru fiind contestat de companiile care au depus plângerea la Curtea Constituţională a Germaniei.