Transportul feroviar a înregistrat în 2023 o creştere cu 5,4% a numărului de pasageri. Volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 11,5%
Pe de altă parte, volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 11,5%. Au fost transportate 48,867 milioane tone mărfuri, din care 79,3% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat scădere cu 3,3%, înregistrându-se creştere doar în transport naţional, cu 1,4%, scrie Agerpres.
Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (21,1%). În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 29,5% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 24,5% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit.
Potrivit INS, parcursul automotoarelor a fost anul trecut în creştere cu 3,7% faţă de 2022, iar parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri cu 3,2%. Numărul vagoanelor încărcate intrate din străinătate (mii vagoane) s-a majorat cu 2,6% şi greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) cu 2,3%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a crescut cu 0,6%.
În schimb, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) a scăzut cu 13,6%, iar vagoanele încărcate pe reţeaua C.F.R. (mii vagoane) au fost mai puţine cu 10. Parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) s-a redus cu 3,4%, cel al vagoanelor de marfă cu 3,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) a scăzut cu 2,4%.