Transportul public din Portugalia, paralizat de o grevă de proporţii

Economica.net
24 11. 2011

Controlorii de trafic şi angajaţii staţiilor meteo aeriene de la Lisabona au încetat lucrul miercuri, la miezul nopţii, anunţă BBC.

Greva a fost iniţiată de două mari confederaţii sindicale portugheze ce reprezintă aproximativ un milion de angajaţi. Angajaţii aeroportuari ar putea fi urmaţi de mii de alţi lucrători bugetari precum profesorii sau personalul medical.

Parlamentul portughez are, pe agenda săptămânii viitoare, un controversat plan de reducere a deficitului public, convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Potrivit BBC mulţi portughezi sunt şocaţi de implicaţiile pe care le presupune noul plan de austeritate. Guvernul propune tăieri masive de fonduri din sectoare de stat precum sănătatea sau securitatea naţională, dublate de o majorare a taxelor publice. „Cadourile” guvernului de la Lisabona mai cuprind eliminarea bonusurilor de Crăciun şi vacanţă, egale cu un salariu mediu lunar de care beneficiază cea mai mare parte a bugetarilor portughezi. Nici firmele private nu au fost „uitate”, conducerile acestora primind undă verde de la guvern pentru a majora durata zilei de muncă a angajaţilor cu o jumătate de oră, fără plată.

Sub presiunea unui ajutor financiar extern de salvare în valoare de 78 miliarde de euro, acordat pe trei ani, guvernul portughez este puternic presat în reducerea deficitului. Cu o rată a şomajului ce depăşeşte 12% din populaţia aptă de lucru şi previziuni economice în scădere pentru anul viitor guvernul premierului conservator Pedro Passos Coelho nu vede alte măsuri decât reducerea cheltuielilor bugetare.

Cabinetul Coelho a venit la putere în iunie după ce socialiștii s-au prăbușit tot sub presiunea reducerilor puternice ale fondurilor sectoarelor de stat. Acum conservatorii portughezi au majoritatea în parlamentul de la Lisabona iar guvernul este sigur că măsurile care au determinat actuala grevă din Portugalia vor fi adoptate. Portugalia a fost cea de-a treia țară europeană, după Grecia și Irlanda de Nord, care a primit un ajutor financiar de salvare. Noile tranșe de împrumut sunt condiționate de reducerea sensibilă a deficitului bugetar.