Transporturile ar putea investi peste 3 mld. euro în 2013, inclusiv din fonduri UE

Economica.net
18 01. 2013
06_relu_fenechiu_nou_01_13742600

„Cu tot cu fondurile europene, cred că putem să cheltuim peste trei miliarde de euro. (…) Discutăm de partea de buget după ce bugetul va fi aprobat”, a afirmat ministrul.

El a arătat că transporturile trebuie privite ca un ansamblu între toate căile de comunicaţie, iar cel mai mare profit pentru România va fi atunci când se va reuşi legarea portului Constanţa de Europa.

Fenechiu a adăugat că se va ocupa de coridorul feroviar, în condiţiile în care coridorul IV rutier nu mai este în sarcina Ministerului Transporturilor.

Legat de Programul Operaţional Transport (POS-T), oficialul a afirmat că în prezent banii sunt blocaţi doar pe domeniul de transport rutier, dar speră ca programul să fie deblocat integral în primul trimestru din acest an.

„Asta nu înseamnă că nu ne vom ocupa, având în vedere că autoritatea de management este aici, de deblocarea integrală, de schimbarea în interiorul axelor şi între axe, pentru a folosi, dacă putem, spre 100% fondurile europene de pe POS-T. Este greu pentru mulţi să creadă asta, dar vă promit că veţi vedea o utilizare de câteva ori mai mare decât în anii trecuţi. (…) Totul depinde de ce vom face anul acesta, ultimul în care se pot contracta fonduri europene, iar următorii doi, 2014-2015, sunt ultimii ani în care pot fi traşi bani, în care pot fi finalizate proiectele”, a spus Fenechiu.

El a precizat că în prezent gradul de rambursare prin POS-T este de sub 10%, iar nivelul de contractare este „spre 50%”.

„Dacă nu ajungem anul acesta la contractare 100%, la anul nu mai putem ajunge. (…) Important este ca până la sfârşitul lui 2015 să tragem cât mai mult. (…) Eu vreau să fie şi contractare şi utilizare aproape de 100%”, a afirmat ministrul.

În România, rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune, raportată la plăţile efectuate de Comisia Europeană, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012, faţă de 9,72% la sfârşit de noiembrie.

În decembrie partea română a reluat transmiterea de declaraţii de cheltuieli către Comisia Europeană pe majoritatea celor şapte programe operaţionale.

Programul POSDRU a avut plăţile întrerupte în aproape întreg anul 2012, fiind deblocat parţial în decembrie, în timp ce pentru programele Transport, Competivitate Economică, Regional şi Mediu plăţile au fost întrerupte la începutul lunii iulie. La finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a anunţat presuspendarea parţială sau integrală pentru programele Transport, Regional şi Competitivitate Economică şi Regional, în timp ce programul Mediu a fost deblocat.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat că obiectivul său pentru 2013 este atingerea unei rate de absorbţie de peste 50% şi peste 80% până la finalul 2015.

Cele 19,5 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune alocate României de UE pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 pot fi cheltuite de beneficiari până la finalul anului 2015.