Transporturile estimează venituri de 11,4 mil. lei în 2014 din cedarea unor participaţii minoritare

Ministerul Transporturilor (MT) estimează că va înregistra venituri de 11,4 milioane lei în 2014 din cedarea unor participaţii minoritare, potrivit proiectului de buget pentru activitatea de privatizare aferentă anului viitor.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 13:16
Transporturile estimează venituri de 11,4 mil. lei în 2014 din cedarea unor participaţii minoritare

„În conformitate cu prevederile Programului de privatizare al MT pe anul 2014, se estimează că veniturile din privatizare vor înregistra un nivel de 11,4 milioane lei, rezultat din vânzarea unor participaţii minoritare deţinute de statul român prin Ministerul Transporturilor, pe parcursul anului 2014”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de HG pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al instituţiei privind activitatea de privatizare pe anul 2014.

Ministerul nu precizează care sunt firmele vizate de aceste operaţiuni.

Proiectul prevede venituri şi cheltuieli totale de 71,8 milioane lei.

„Având în vedere efectele crizei economico-financiare asupra activităţii companiilor/societăţilor naţionale care funcţionează sub autoritatea MT, se estimează că veniturile din dividendele aferente exerciţiului financiar 2013, care vor fi încasate în 2014 de la societăţile/companiile naţionale vor fi la nivelul realizărilor pentru anul 2013, propunându-se la acest capitol bugetar un nivel de 60 milioane lei”, potrivit documentului.

La capitolul „Cheltuieli legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale” este prevăzută suma de 8 milioane lei, în vreme ce suma de 2 milioane lei va acoperi cheltuieli pentru rapoarte de evaluare în procesul de privatizare şi postprivatizare.

Pe de altă parte, la capitolul «Alte drepturi salariale în bani» s-a estimat suma de 725.000 lei, care include funcţionarea pe parcursul anului 2014 a două comisii de privatizare, pentru Tarom şi CFR Marfă.

„În acest sens, pentru Tarom, în temeiul dispoziţiilor punctelor 3.5. şi respectiv 3.8. din strategia de privatizare aprobată prin HG nr. 862/2011, funcţionează o comisie de privatizare şi un secretariat aferent, formate din câte şapte membri, care beneficiază, până la sfărşitul lunii aferente datei transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, de câte o indemnizaţie lunară până la nivelul de 2.500 lei brut. În mod similar, pentru CFR Marfă, prin strategia de privatizare aprobată prin HG nr. 46/2013, funcţionează o comisie de privatizare formată din nouă membri, dintre care un reprezentant de la Ministerul Finanţelor Publice şi unul de la Ministerul Apărării Naţionale, precum şi un secretariat aferent, format din cinci membri, care va beneficia de o indemnizaţie ce nu va depăşi 3.000 lei brut”, potrivit sursei citate.

La capitolul „Reclamă şi publicitate” s-a estimat o valoare de 500.000 lei care are în vedere efectuarea publicităţii privind oferta de vânzare a pachetului de acţiuni pentru CFR Marfă, în presa internaţională, precum şi în cea internă.

Din suma de 71,8 milioane lei, 60,01 milioane lei reprezentând venituri din dividende şi dobânzi va fi vărsată la bugetul de stat, iar 117.103 lei, reprezentând venituri din privatizare, va fi vărsată suplimentar în contul curent general al Trezoreriei.

Ministerul Transporturilor a mai redactat un proiect de OUG privind asigurarea condiţiilor de finanţare a activităţilor legate de organizarea şi desfăşurarea proceselor de privatizare derulate de instituţie pentru perioada 2013-2014.

„Cu titlu de excepţie şi în mod temporar, respectiv pentru anul 2013 şi respectiv 2014, procedura urmând a se derula până în luna mai 2015, neexistând astfel certitudinea încasării plăţii preţului
pachetului de acţiuni CFR Marfă ce urmează a fi vândut, până la 31 decembrie 2014, Ministerul Transporturilor poate reţine o sumă reprezentând jumătate din cuantumul anual al cheltuielilor
prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli privind activitatea de privatizare şi din dividendele încasate de la societăţile comerciale, societăţile şi companiile naţionale, la care exercită calitatea de
acţionar în numele statului astfel cum rezultă din reglementarea propusă în prezenta ordonanţă de urgenţă”, arată autorii proiectului, în nota de fundamentare.

Ministerul Transporturilor a virat în acest an la bugetul de stat suma de 60,6 milioane lei reprezentând dividende, cu 10,6 milioane lei mai mult decât planificarea bugetară conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat pentru activitatea de privatizare în 2013.

Procedura de privatizare a CFR Marfă, adjudecată de Grup Feroviar Român, deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a eşuat, iar vânzarea a 51% din acţiuni nu putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, în contextul în care unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei. Procesul a fost reluat.

Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

Pentru CFR Marfă a fost stabilită o nouă ţintă trimestrială de arierate, care să ajungă la zero datorii, excluzând dobânzile şi penalităţile pentru arieratele existente, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană la începutul lunii noiembrie.

În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...