‘În privinţa managementului privat, am constatat că nu există pârghiile, nu există instrumentele suficiente pentru ca statul, acolo unde are companii sub Legea 109 (OUG 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice – n.r.) să poată controla şi să poată supraveghea actul de management. Prin urmare, am propus, am elaborat un mecanism de verificare şi control care urmează să centralizeze situaţia, să monitorizeze permanent companiile aflate în subordine şi, în felul acesta, statul să-şi apere interesul’, a explicat Mănescu, într-o declaraţie de presă la final de mandat.
Potrivit acesteia, acest mecanism va funcţiona ca un departament în interiorul Ministerului Transporturilor.
‘Acest mecanism va funcţiona ca un departament în interiorul ministerului. Se va numi Unitatea de Supraveghere a Implementării Guvernanţei Corporative. Toate documentele pentru ca această unitate să funcţioneze sunt pregătite şi mă aştept ca la începutul lunii martie această unitate să existe deja şi să funcţioneze în minister’, a adăugat ea.
Fostul şef de la Transporturi a dat ca exemplu compania CFR SA, unde Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a constatat o serie de nereguli grave în actul de management, nereguli care au adus prejudicii companiei.
Un alt exemplu a fost conflictul dintre managerul privat al companiei TAROM şi membrii Consiliului de Administraţie.
În cursul dimineţii de miercuri, miniştrii liberali Mariana Câmpeanu, Eugen Nicolăescu, Gigel Ştirbu, Ramona Mănescu, Mihai Voicu, Lucia Varga şi Cristian David s-au prezentat la Palatul Victoria, unde şi-au dat demisiile din funcţii, după ce, marţi seară, conducerea PNL a anunţat ieşirea de la guvernare.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, va asigura interimatul la Ministerul Transporturilor.