Transpunerea normelor privind sulful din combustibilii marini, în avizare interministerială

Hotărârea de Guvern prin care se transpune în legislaţia românească directiva privind conţinutul de sulf al combustibililor marini, pentru care Comisia Europeană vrea să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, se află la avizare interministerială, potrivit reprezentanţilor Ministerului Energiei, notează Agerpres.
Economica.net - vin, 20 nov. 2015, 15:56
Transpunerea normelor privind sulful din combustibilii marini, în avizare interministerială

‘Avizarea interministerială a unei hotărâri de guvern privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi, în vederea transpunerii integrale a Directivei 2012/33/UE, este în curs de derulare, textul fiind agreat interinstituţional din punct de vedere tehnic. Întârzierile în transpunere au fost provocate de nesincronizări administrative între instituţii, urmare a reorganizării succesive a unor ministere în decursul mai multor ani, reorganizare ce a generat, în timp, transformarea sau chiar dispariţia unor structuri tehnice cu responsabilitate în transpunerea Directivei 2012/33/UE. Analizând, însă, stadiul actual al proiectului, apreciem că hotărârea urmează să fie adoptată în viitorul apropiat. În acest context, vor fi luate măsuri pentru ca organizarea administrativă să răspundă în mod eficient îndeplinirii adecvate a obligaţiilor de stat membru ale României’, se menţionează în răspunsul Ministerului Energiei transmis la solicitarea AGERPRES.

Comisia Europeană a anunţat joi că propune o amendă zilnică în valoare de 38.042,6 euro şi că sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu netranspunerea de către România a normelor UE privind conţinutul de sulf al combustibililor marini, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, au trecut 17 luni de la expirarea termenului de transpunere, fără ca România să fi încorporat în legislaţia sa naţională normele UE privind conţinutul de sulf al combustibililor marini.

Amenda zilnică în valoare de 38.042,6 euro ar urma să fie plătită începând cu data hotărârii pronunţate de Curte, până la transpunerea deplină în legislaţia naţională de către România a obligaţiilor care îi revin în temeiul directivelor. Această amendă, propusă de Comisie în temeiul Tratatului de la Lisabona, ţine seama de gravitatea încălcării, de durata acesteia şi de efectul de descurajare care reflectă capacitatea de a plăti a statului membru în cauză. Hotărârea finală privind penalităţile financiare aparţine Curţii care, cu toate acestea, nu poate stabili o sumă mai mare decât cea propusă de Comisie.

România a confirmat faptul că nu a transpus Directiva privind conţinutul de sulf al combustibililor marini (Directiva 2012/33/UE), care trebuia să fie încorporată în legislaţia naţionala până la 18 iunie 2014.

În temeiul Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, în cazul în care statele membre nu transpun legislaţia UE în dreptul naţional în termenul prevăzut, Comisia poate solicita Curţii impunerea de sancţiuni financiare.

Legislaţia privind sulful are rolul de a reduce efectele poluării atmosferice cu dioxid de sulf şi particule. Dioxidul de sulf este un poluant pe care îl degajează, în principal, navele. Pe lângă faptul ca este dăunător pentru sănătatea umană, acest gaz afectează mediul şi contribuie la producerea ploilor acide. În absenţa Directivei privind sulful (Directiva 2012/33/UE), emisiile generate de transportul maritim ar depăşi în curând emisiile combinate provenite din toate sursele terestre. Poluarea aerului de către navele ce staţionează în porturi reprezintă o preocupare majora pentru numeroase oraşe portuare care depun eforturi pentru a atinge valorile-limita ale calităţii aerului stabilite de Uniune.

Te-ar mai putea interesa și
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi „disfuncţionalităţi tehnologice”
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi ...
O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o "severă" furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru......
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor ...
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo, divizia de de transport feroviar de marfă a companiei de stat Deutsche Bahn, a anunţat joi un plan de restructurare, ...
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reţelei Mega-Image, şi-a asumat angajamente privind relaţia cu furnizorii pentru a ...