Potrivit calculelor Economica.net, tranzacția, cu o valoare cuprinsă între 12 și 15 milioane de euro, reprezintă cea mai mare achiziție de terenuri din vestul țării din acest an.
„România are încă multe de oferit în ceea ce privește dezvoltările logistice. Achiziția unui nou teren în vestul țării cu acces direct la A1, începută înainte de pandemie și finalizată cu succes, confirmă angajamentul VGP de a deveni un partener de încredere și în România pentru companiile care au nevoie de spații industriale de calitate. Pentru următorul an, avem în plan dezvoltarea a 60.000 mp de spații industriale în România, care se adaugă celor 155.000 mp deținuți în prezent. Simultan, suntem activi în căutare de noi terenuri cu potențial, așa cum este această achiziție încheiată cu ajutorul echipei CBRE”, a declarat Adrian Crizbăşianu, country manager, VGP România.
Terenul cumpărat de VGP este amplasat la intersecția celor două căi principale de comunicații auto din zona Arad, Drumul Național 69 Timișoara-Arad, respectiv Autostrada A1, asigurând proiectului vizibilitate și accesibilitate maxime. Proprietatea beneficiază deja de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat pentru utilizarea vizată cu un procent de ocupare de 60% iar lucrările de construcție pentru prima clădire urmează să fie demarate în acest an, livrarea fiind planificată în a doua jumătate a anului viitor.
„Simultan cu dezvoltarea zonei de vest ca și hub logistic, terenurile din Timiș, Arad și Bihor stârnesc un interes ridicat din partea dezvoltatorilor și ne așteptăm ca acest apetit să crească. Arad se conturează ca o nouă destinație, după Timișoara, având deja un stoc de peste 100.000 mp de spații industriale, cu o rată de neocupare de sub 3%”, a explicat Ion Dinu, Senior Consultant în cadrul departamentului Land Development, CBRE România, consultantul care a consiliat VGP în tranzacție.
Ultima tranzacție cu terenuri în care a fost implicat VGP a fost în vara anului 2018, când a cumpărat 23 de hectare în spatele centrului comercial Hornbach Brașov, aproape de centura orașului și lângă producătorul de componente auto Autoliv, într-o tranzacție evaluată la circa 5 milioane de euro. La sfârșitul anului trecut, VGP deținea pe piața românească un teren dedicat dezvoltării în suprafață de circa 87 de hectare, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei. Belgienii sunt prezenți în trei orașe din România: Timișoara, Sibiu și Brașov.
Parcul industrial VGP Timișoara dispune de circa 140.000 de metri pătrați închiriabili, iar cel din Sibiu a fost inițiat cu o primă clădire în suprafață de 16.000 de metri pătrați. VGP avea un portofoliu în România de 94 milioane de euro, la sfârșitul anului trecut, care reprezenta 3% din întregul portofoliul al grupului belgian.
În ultimele 15 luni, în vestul României au fost închiriați aproape 77.000 mp de spații industriale, zona atrăgând interesul companiilor din curierat, precum și al celor din domeniul distribuției și producției. Stocul actual de 700.000 mp are un grad de neocupare de 5,2% și alți 75.000 mp de spații industriale sunt în construcție în județele Timiș, Arad și Bihor și vor fi livrați până la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research.