Tranzacţii cel puţin interesante ale Hidroelectrica, din nou. A vândut 3% din producția anului 2022, aceluiaşi mic furnizor
În data de 14 februarie, pe platforma de contracte bilaterale-licitație extinsă a bursei de energie, Hidroelectrica a scos la vânzare șase pachete de energie electrică, toate cu livrare în anul 2022, tot anul, între 1 ianuarie și 31 decembrie. Compania a scos de fiecare dată la vânzare câte 5 MW orari, bandă, la prețul de 270 de lei/MWh, și a vândut toate pachetele unui singur cumpărător: Energy Distribution Services SRL, care a ofertat în general cu un leu peste prețul cerut. În total 262,8 GWh de energie electrică.
Situația s-a repetat în data de 26 februarie. Tot șase pachete scoase la vânzare de Hidroelectrica, tot energie bandă, tot câte 5 MW orari, cu perioadă de livrare anul 2022. Același câștigător, Energy Distribution Services SRL, care a oferit cu un leu-doi peste prețul cerut de producătorul de stat și a câștugat în fața celorlalți pachetul cu ceilalți 262,8 TWh de energie electrică. Prețurile, tot între 270 și 271 lei/MWh.
Așadar, Hidroelectrica a vândut peste 3% din producția sa din anul 2022 (am estimat 15 TWh) acestei companii.
„Eu mă bucur când se închide o tranzacție, nu când nu se închide. Nu știu cine sunt (cei de la EDS – n.red.), nu-i cunosc, dar nu ar trebui să întrebați la noi despre această situație, ci FUI – I (Furnizorii de Ultimă Instanță, Enel, Electrica, CEZ și E.On – n.red.). Noi, când scoatem în piață energie forward, cu livrare în viitor, în loc să vină să cumpere FUI, vin și cumpără traderii. Apoi, când se apropie perioada, FUI zic că nu este suficientă energie în piață și trebuie să cumpere de la traderi și că e scump și cer reglementat”, ne-a declarat directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, când l-am întrebat despre această situație.
Anul trecut, același tip de tranzacție, aceiași jucători
Interesant este că situația din acest an nu este o premieră. Anul trecut, cam în aceeași perioadă, se întâmpla același lucru.
Hidroelectrica a vândut, în data de 13 martie 2019, circa 323 GWh de energie cu livrare în tot anul 2021, pe aceeași piaţa a contractelor bilaterale (licitaţie extinsă). Compania a scos la vânzare pachete de câte 5MW orari, cu livrare în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021: 5 pachete pentru energie livrată în vârf şi 5 pentru energie livrată în bandă.
Cantităţile ofertate, 104,4 GWh în total pentru pachetele de vârf, şi 219 GWh pentru pachetele de bază, au fost adjudecate, integral. Pachetele de vârf au fost cumpărate de Energy Distribution Services (patru) şi de Electric Planners SRL (unul), iar preţurile la care a vândut Hidroelectrica energia au variat între 307 şi 311 lei/MWh, în condiţiile în care preţul cerut iniţial a fost de 305 lei.
Pachetele de energie bandă au fost achiziţionate, toate, de Energy Distribution Services, la preţuri de 253-254 lei/MWh, peste preţul de plecare, de 251 de lei.
Energy Distribution Services este un funizor de energie electrică și gaze din București. La finalul anului 2018, compania avea o cotă de 1,02% din toată piața de electricitate din România.
E vreo problemă?
De legalitate nu, dat fiind că Hidroelectrica pus cantitățile pe bursă. Riscul este, ulterior, al furnizorului, care ar putea să nu își găsească un cumpărător pentru a consuma (sau revinde) energia la momentul livrării, din motive de preț-prețurile la acel moment din piață să fie mai mici.
Problema este însă dacă Hidroelectrica a stabilit practic un nivel de preț în piață pentru energia electrică care va fi consumată peste doi ani, la care se vor alinia și alți producători pe măsură ce se apropie perioada de livrare.
Prețul de 270 de lei poate fi considerat mare, în condițiile în care atunci nu va mai exista piață reglementată, deci va fi mai multă energie disponibilă. Potrivit datelor OPCOM, prețul ROPEX FM (media tuturor tranzacțiilor încheiate cu energie cu livrare într-un anumit an) a fost, pentru 2019, de 237 de lei, pentru 2020 de 267 de lei, pentru 2021 (primul an de re-liberalizare a pieței) de 247 de lei, iar pentru 2022 de 267 de lei.
Potrivit datelor Termene.ro, Energy Distribution Services SRL este controlată în părți egale de două persoane care aparent sunt rude, Mirea Costin Alexandru și Mirea Sorina Liana.