Tranzacții „la vedere” cu terenuri arabile de 3 milioane de euro anul acesta. Cine sunt cei care au cumpărat cel mai mult

26 12. 2020
teren_arabil_46683500

Anul acesta, s-au perfectat 12 tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare, iar valoare lor depășește 3 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza datelor publicate de către Ministerul Agriculturii și care iau în calcul doar contractele cu aviz final pozitiv.

Anul trecut, conform unei analize pe baza acelorași date, pe piaţa terenurilor arabile s-au înregistrat puţin peste 30 de tranzacţii cu terenuri mai mari de 30 de hectare, în valoare totală de aproximativ 7,2 milioane de euro. 

Cea mai mare tranzacție, de 108,5 hectare în valoare de 4,4 milioane de lei (aproximativ 929.000 de euro și 8.560 de euro pe hectar), are drept protagoniști S.C. Gemuseland România S.R.L, în calitate de cumpărător, și o persoană fizică cu cetățenie români în calitate de vânzător.

Potrivit termene.ro, Gemuseland România este un business de 2 milioane de lei controlat de Schlereth Doris Maria, cetățean german. Înființată în 2018, compania cu sediul în Liebling Timiș are ca domeniu principal de ativitate  închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

În 2019, cel mai mare cumpărător a fost, ca şi în 2015 şi 2016 , timişoreanul Mateiu Corvin Petru, care a achiziţionat cât în ceilalţi doi ani la un loc, adică 420 de hectare pentru 2,3 milioane de euro.

Revenind la 2020, urmează o altă tranzacție, în valoare de aproximativ 2 milioane de lei (422.000 de euro în total și 5.600 de euro pe hectar), pentru o suprafață de 75 de hectare situate în localitatea Grădina din Județul Constanța. Compania First Grain SRL, controlată de omul de afaceri Dănuț Giumba din Constanța, implicat și în afaceri imobiliare, a cumpărat terenul de la SC Eliza Power Design.

Cel mai scump teren

Cel mai scump teren, de peste 9.800 de euro hectarul, este însă cel ce face obiectul celei de a treia tranzacții cu teren arabil din 2020 în funcție de valoarea totală. Este vorba despre o tranzacție în valoare totală de 1,6 milioane de lei pentru 34 de hecatre de teren din localitatea Plaugari, județul Iași. Atât vânzătorul cât și cumpărătorul sunt persoane fizice.

Spre comparație, cel mai ieftin teren vândut anul acesta, conform analizei pe baza datelor MADR, a costat 2.530 de euro hectarul. În total, s-au văndut în cadrul acestei tranzacții 33,3 hectare de teren în localitatea Rașca din județul Satu Mare, în valoare totală de aproximativ 403.300 de lei (84.000 de euro).

Cea mai mare tranzacție cu teren din afara statisticilor oficiale

Fără a apărea însă în statisticile MADR, care își dă avizul doar pe tranzacțiile cu loturi compacte mai mari de 30 de hectare, cea mai mare tranzacție cu teren arabil a anului este cea a danezilor de la FirstFarm. Aceștia au anunțat încă de la începutul anului semnarea unui acord de condiționare pentru vânzarea a 1.675 de hectare în vestul României unui cumpărător aș cărui nume nu a fost făcut încă public. Din cei peste 1.600 de hectare, au vândut deja peste 800 de hectare, în valoare de aproximativ 43 de milioane de coroane daneze ( aproximativ 5,7 milioane de euro).

Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile în funcţie de suprafaţa acestora, ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile cu aviz final a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate pe site-ul Ministerului Agriculturii.