Valoarea medie a tranzacției a scăzut cu aproape 40%, de la 23,6 milioane euro în trimestrul IV 2019 la circa 14,5 milioane de euro în primul trimestru 2020. București a găzduit 63% din volumul total al investițiilor în primul trimestru 2020, sau aproape 91,5 milioane de euro, datorită mai multor tranzacții cu birouri (în principal o participație de 50% în Renault Bucharest Connected, vândut de Elgan Group către Globalworth) și vânzarea Equest Logistic Park de către Forum Serdika către CTP.
Principalele tranzacții din T1 2020
50% din Renault Bucharest Connected ˃35 mil euro Vânzător: Elgan Group Cumpărător: Globalworth
3 clădiri de birouri din Cluj-Napoca 30 mil. euro Vânzător: Hexagon Cumpărător; Ideal Projects Services
Equest Logistic Park Bucharest 30 mili. euro Vânzător: Forum Serdika Cumpărător: CTP
Astoria Office Building Bucharest 8 mil. euro Vânzător: Bluehouse Capital Cumpărător: N/A
În general, volumele de piață din primul trimestru au fost dominate de tranzacții de birouri (aproximativ 54%), în timp ce piața industrială a reprezentat aproape 31%, restul fiind de proprietăți mixte, hoteluri și proprietăți rezidențiale.
Cea mai mare tranzacție înregistrată în primul trimestru 2020 a fost achiziția pachetului de 50% din Renault Bucharest Connected, o proprietate de birouri cu o suprafață de 47.000 mp, de Globalworth, care a devenit, astfel, singurul proprietar al clădirii.
Sfârșitul primului trimestru din 2020 a marcat debutul urgenței medicale COVID-19 în Europa și România. Măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului a cauzat incertitudine semnificativă cu un impact puternic asupra pieței investițiilor până în prezent, amânând multe dintre cele în curs de desfășurare. În acest moment, volumul total de investiții pentru 2020 nu poate fi estimat cu exactitate, din cauza situației medicale, fiind încă în vigoare multe restricții.
„Măsurile de urgență au fost ridicate în România la jumătatea lunii mai, așa că ne așteptăm să înțelegem mai bine măsura impactului noului virus asupra economiei și a pieței imobiliare la sfârșitul celui de-al doilea trimestru”, spun reprezentanții JLL.
Atât randamentele prime, cât și cele de vânzare cu amănuntul la sfârșitul primului trimestru au rămas la 7,00%, în timp ce randamentul industrial primar a fost de 8,00%. Impactul urgenței medicale atât în România, cât și în restul Europei asupra randamentelor, dacă este cazul, va fi probabil observat în timpul celui de-al doilea trimestru al anului.