Coincidență sau nu, cumpărător a fost același client “predilect” al companiei, atunci când a venit vorba despre contracte cu livrare forward cu mult timp înainte, și anume Energy Distribution Services (EDS). Hidroelectrica a îmcheiat vineri nu mai puțin de 16 contracte cu acest furnizor, zece pentru energia livrată în bandă și șase pentru energie electrică de tip “vârf”.
Contractele au fost încheiate la prețuri destul de mari, iar cei de la EDS se pare că au dorit, cu toate riscurile de rigoare, să își adjudece energia scoasă la vânzare de Hidroelectrica pentru anul 2022, ofertând mult peste prețul la care producătorul lansase licitațiile. Preț care, la rândul lui, nu era deloc mic.
Astfel, în cele zece contracte cu livrare de energie bandă pentru 2022, Hidroelectrica scosese la vânzare, pe 10 aprilie, pachete de câte 5 MW putere orară, cu livrare 1 ianuarie-31 decembrie 2022, în total 438 GWh de energie electrică. Hidroelectrica a venit cu un preț de pornire de 232 de lei/MWh, dar EDS și-a adjudecat toate pachetele, cu prețuri de 261-262 de lei/MWh. Prețuri după cum se vede mult mai mari decât cele cu care au fost lansate ofertele de vânzare și, evident, peste cele cu care au venit ceilalți participanți la piață – și a fost “bătaie” pe aceste pachete, la fiecare licitație ofertând între șapte și 12 cumpărători.
La fel s-a întâmplat și cu energia cu livrare în vârful de zi pentru anul 2022. Hidroelectrica a scos la vânzare șase astfel de pachete pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, în total 124,8 GWh, la prețul de 280 de lei/MWh, un preț, la fel, destul de mare. EDS și-a spulberat însă toți competitorii, adjudecând pachetele la un preț de 308-309 lei/MWh.
Tranzacții cu repetiție
Hidroelectrica a mai scos la vânzare, în februarie, în două rânduri, energie electrică cu livrare în 2022. La fel, câte 5 MW bandă. Câștigător a fost, pentru fiecare, aceeași Energy Distribution Services, care atunci câștigase în fața tuturor celorlalți oferind însă cu doar un leu-doi peste prețul cerut de Hidroelectrica, nu cu 30 de lei, ca acum. Tranzacțiile să încheiaseră la circa 274 de lei, ultima dată, dar Hidroelectrica solicitase 273 de lei/MWh.
Detalii despre tranzacțiile de atunci, în linkul de mai jos:
În total, cu pachetele de atunci și cele de acum, EDS și-a adjudecat 1,09 TWh din producția de electricitate a Hidroelectrica pentru anul 2022, din achiziții de acest fel pe piața de contracte bilaterale. Ceea ce înseamnă că, socotind o producție estimată de 15 TWh, cam 7% din toată producția Hidroelectrica pentru 2022 va ajunge la acest furnizor.
Anul trecut, același tip de tranzacție, aceiași jucători
Interesant este că situația din acest an nu este o premieră. Anul trecut, cam în aceeași perioadă, se întâmpla același lucru.
Hidroelectrica a vândut, în data de 13 martie 2019, circa 323 GWh de energie cu livrare în tot anul 2021, pe aceeași piaţa a contractelor bilaterale (licitaţie extinsă). Compania a scos la vânzare pachete de câte 5MW orari, cu livrare în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021: 5 pachete pentru energie livrată în vârf şi 5 pentru energie livrată în bandă.
Cantităţile ofertate, 104,4 GWh în total pentru pachetele de vârf, şi 219 GWh pentru pachetele de bază, au fost adjudecate, integral. Pachetele de vârf au fost cumpărate de Energy Distribution Services (patru) şi de Electric Planners SRL (unul), iar preţurile la care a vândut Hidroelectrica energia au variat între 307 şi 311 lei/MWh, în condiţiile în care preţul cerut iniţial a fost de 305 lei.
Pachetele de energie bandă au fost achiziţionate, toate, de Energy Distribution Services, la preţuri de 253-254 lei/MWh, peste preţul de plecare, de 251 de lei.
Energy Distribution Services este un funizor de energie electrică și gaze din București. La finalul anului 2018, compania avea o cotă de 1,02% din toată piața de electricitate din România.
Potrivit datelor Termene.ro, Energy Distribution Services SRL este controlată în părți egale de două persoane care aparent sunt rude, Mirea Costin Alexandru și Mirea Sorina Liana.