Tranzacţia anului: Fondul Proprietatea poate încasa până la 174 mil. euro pe pachetele de acţiuni ale filialelor Electrica

Negocierile dintre Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP) privind achiziţia pachetelor minoritare de acţiuni ale filialelor Electrica vizează, de fapt, discountul faţă de evaluarea agreată a acestora. Discountul ar putea fi de până la 30 %, potrivit celor mai severi analişti consultaţi de ECONOMICA.NET. Valoarea pachetelor filialelor Electrica era de 783 de milioane de lei, în portofoliul FP din 30 septembrie 2014, potrivit celui mai recent raport al Fondului.
Adrian N. Ionescu - lun, 09 mart. 2015, 22:00
Tranzacţia anului: Fondul Proprietatea poate încasa până la 174 mil. euro pe pachetele de acţiuni ale filialelor Electrica

Electrica (EL) negociază un preţ cât mai mic al subsidiarelor sale din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi vrea să încheie negocierile cât mai repede.

„Am avut mai multe discuţii cu oficialii Fondului Proprietatea şi vrem să finalizăm negocierile cât mai repede. Cu cât mai repede cu atât mai bine”, a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica S.A. pentru ECONOMICA.NET.

În 13 februarie Electrica a anunţat că începe discuţiile cu FP, pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor de cîte 22%, deţinute Fond la filialele Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord şi la Electrica Furnizare. Directorul Electrica nu a dorit să dea nici un indiciu privind nivelul de preţ de cumpărare acceptabil pentru compania sa.

„Ştiţi cum e, vânzătorul vrea un preţ cât mai mare, iar cumpărătorul – unul cât mai mic”, a mai spus Ioan Roşca. După finalizarea negocierilor, tranzacţia va trebui să fie aprobată de adunarea generală a acţionarilor „cu o majoritate calificată de 55%”, a amintit directorul Electrica.

Oficialii Electrica nu sunt asistaţi de consultanţii niciunei bănci de investiţii în derularea tranzacţiei.

Negocieri dure

Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea vor fi dure, având în vedere argumentele celor două părţi, spun analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.

Pe de o parte, Fondul Proprietatea (FP) nu are de ales între prea mulţi cumpărători potenţiali, pentru că nici unul nu are capacitatea de a integra, mai bine decât Electrica, achiziţia în propria afacere.

Astfel că nimeni nu ar fi dispus să dea până la 175 de milioane de euro (preţul maxim probabil, egal cu valoarea pachetelor din portofoliul FP), dacă nu ar avea relaţii foarte strânse de parteneriat pe termen lung cu acţionarul majoritar Electrica .

„Managerilor FP le este greu să găsească o altă companie care să integreze în propria afacere pachetele minoritare respective, căci niciuna nu ar face-o mai bine decât Electrica însăşi”, constată unul dintre analiştii consultaţi. Ceea ce înseamnă că negociatorii Electrica vor cere un discount cât mai mare faţă de evaluarea pe care cele două părţi o agreează ca punct de plecare. Discountul ar putea fi chiar mai mare de 10% şi probabil că Electrica va fi cerut iniţial o reducere de 30%, printre altele şi „pentru că există riscul ca ANRE să aplice o politică de reglementare cu atât mai severă cu cât subiectul reglementării se apropie de consumatorii finali. Asta va reduce profitabilitatea filialelor”, potrivit unui analist consultat al ECONOMICA.NET. Analiştii consultaţi preferă anonimatul pentru a nu se interpreta că entităţile la care lucrează ar dori să influenţeze tranzacţia, fiind foarte cunoscute pe piaţă.

Pachetele deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele care fac parte din holdingul Electrica (EL) valorau 783 de milioane de lei (174 milioane de euro) la data celui mai recent raport al FP, pe trimestrul al III-lea 2014.

În portofoliul FP, pachetul de câte 22% din acţiunile Electrica Distribuţie Muntenia Nord face 296 mil. lei, cel de la Electrica Distribuţie Transilvania Nord valorează 207 mil. lei, participaţia la Electrica Distribuţie Transilvania Sud ajunge la 192 mil. lei, şi la Electrica Furnizare 88 de milioane de lei.

Evaluatorul independent autorizat a folosit metode de evaluare în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare (principiul valorii juste), potrivit raportului FP.

Pe de altă parte, însă, activele pe pieţele de capital se află încă la mare preţ şi, din această perspectivă, discountul faţă de valoarea contabilă a unui activ nu poate fi prea mare, potrivit altui analist dintre colaboratorii ECONOMICA.NET.

Totodată, Fondul Proprietatea ar putea ameninţa că va forţa vânzarea pe bursă a pachetelor, chiar dacă filialele respective nu sunt listate. Acest risc este exprimat în prospectul de oferta în urma căruia s-a listat Electrica (EL).

Profitul FP

Din tranzacţie, FP ar putea înregistra un profit contabil de cel puţin 126 de milioane de lei (28 mil. euro, la un curs de 4,5 de lei şi la discountul puţin probabil de 30%). Profitul se raportează formal la „preţul de achiziţie”, la care pachetele au fost transferate în portofoliul Fondului prin legea de înfiinţare a acestuia.

În fapt, acţionarii FP vor câştiga cel puţin toate cele peste 422 de milioane de lei înregistrate contabil la înfiinţare ca achiziţie, căci pachetele au fost, evident, transferate gratuit unei entităţi, conform legii.

În prezent pachetele sunt evaluate de FP de aproape două ori mai mult decât valoarea contabilă a transferului iniţial şi, practic, discountul se va aplica la ultima evaluare, de peste 780 de milioane de lei (173 milioane de euro).

Electrica a atras 435 de milioane de euro prin oferta publică iniţială de anul trecut, în urma căreia proporţia deţinerii statului a scăzut sub 50%.

Statul Român a încasat aproximativ 770 de milioane de euro pe vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale filialelor Electrica Muntenia Sud, Oltenia Dobrogea şi Banat.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...