Tranzacţia cu pământ a anului: o familie de români a cumpărat aproximativ 400 de hectare de la un offshore din Cipru

Marius şi Geta Preoteasa, doi români din Olt, au reuşit anul acesta să facă cea mai mare tranzacţie cu terenuri arabile din România. Au cumpărat peste 385 de hectare şi o serie de imobile pe care au achitat în jur de 4,3 milioane de euro. Vânzătorul este un offshore din Cipru.
Economica.net - lun, 11 dec. 2017, 21:58
Tranzacţia cu pământ a anului: o familie de români a cumpărat aproximativ 400 de hectare de la un offshore din Cipru

Cea mai mare tranzacţie cu teren arabil a acestui an se cifrează la peste 1,5 milioane de euro (6,7 milioane de lei) şi a avut drept obiect un teren de 385,3 hectare la Stoicăneşti, judeţul Olt, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor publicate de către Ministerul Agriculturii în acord cu legea 17/ 2014 care obligă instituţia să facă publice tranzacţiile cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare. Cumpărătorul, Marget Aby & Pau S.R.L., o companie a familiei Preoteasa (Marius şi Geta) din judeţul Olt, a achiziţionat şapte loturi de teren de la un offshore administrat de un austriac şi un cetăţean român. Mai exact, din datele termene.ro, SC Agro Company SRL care a vândut cele şapte loturi de teren este deţinută de S&B First Cyprus Limited, societate administrată de Paul Ollinger şi Ciupercă Victor.

Mai mult, din datele MADR, familia Preoteasa a cumpărat de la firma cipriotă şi o serie de imobile pentru care a plătit 2,8 milioane de euro.

A vândut ce a cumpărat anul trecut. Profit aproximativ 45.000 de euro

A doua cea mai mare tranzacţie a anului îl are drept vânzător pe cetăţeanului maghiar Gaspar  Peter, unul dintre investitorii foarte activi de anul trecut. Prin firma sa SC Oxytree Productiona SRL, acesta a vândut pentru 768.180 de lei terenul de 42 de hectare din localitatea Gruia, judeţul Mehedinţi, pe care îl cumpărase anul trecut cu 567.000 de lei. În plus, a mai vândut alte 71 de hectare în localitatea Patulele pe care a luat 1,3 milioane de lei. În total, SC Oxytree  a vândut 113,1 hectare pentru aproximativ 2 milioane de lei (460.000 de euro) societăţii Oxyassets SRL. ce aparţine, potrivit termene.ro, lui Oxy Betlen AG din Elveţia şi a cetăţeanului maghiar Norvath Denes.

A treia cea mai mare tranzacţie, în valoare de 2,8 milioane de lei (640.000 de euro) a avut ca obiect un teren de  100,1 hectare din Budeşti, judeţul Călăraşi. Cumpărătorul este societatea AGROMIXT BUCIUMENI S.A. deţinută, potrivit termene.ro, de Alexandru Ion (59 ani, născut în Bucureşti) şi Costache Vasile (60 de ani, născut în Buciumeni), care a achitat peste 6.300 de euro pe hectar. Vânzătorii sunt două persoane fizice care au cedat două loturi a câte 50 de hectare fiecare, unul în valoare de peste 1,2 milioane de lei şi celălalt de peste 1,6 milioane de lei, iar tranzacţia a fost încheiată la începutul acestei luni. Pentru cele 100 de hectare, Agromixt a avut iniţial calitatea de arendaş.

Din punct de vedere al preţului pe hectar, acesta nu este însă şi cel mai scump teren. Spre comparaţie, un hectar de teren în aceeaşi localitatea, s-a vândut  cu aproximativ 8.200 de euro. În total, tranzacţia dintre o persoană fizică şi întreprindere individuală s-a cifrat la 1,6 milioane de pei pentru 43,5 de hectare.

Au exploatat terenul de la Nana al Ioanei Băsescu

Din datele termene.ro, AGROMIXT BUCIUMENI S.A., companie înfiinţată în 1992 cu domeniu de activitate cultivarea cerealelor, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 14,6 milioane de lei (3,2 milioane de euro) şi un profit net de 1,9 milioane de lei. Societatea a fost creată, conform Hotnews.ro, prin reorganizarea întreprinderii de stat Agricola Buciumeni care a exploatat la un moment dat unul dintre terenurile de la Nana cumpărate de fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu. Mai exact, conform Hotnews, suprafeţele de teren agricol situate în zona comunei Nana, respectiv cele din tarlaua 28 şi tarlaua 22 (achiziţionate ulterior de Ioana Băsescu), au intrat în proprietatea statului în baza Legii 187/1945 privind reforma agrară, fiind administrate de către Intreprinderea Agricola de stat Buciumeni. Prin intrarea în vigoare a HG 266/1991 privind înfiinţarea de societăţi comerciale prin reorganizarea unor întreprinderi agricole de stat, Intreprinderea Agricola de stat Buciumeni a fost reorganizată sub forma societăţii Agromixt Buciumeni. Ulterior, în baza OUG 198/1999 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole, suprafeţele de teren au fost preluate de Agenţia Domeniilor Statului. Prin contractul de concesionare 78/06.12.2000, terenul agricol a revenit în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni, fiind concesionat în schimbul unei redevenţe. Tarlalele 28 şi 33 s-au aflat în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni până la data de 5 aprilie 2004, dată la care contractul de concesionare a fost reziliat de ADS”.

Din datele MADR, anul acesta s-au tranzacţionat peste 30 de terenuri arabile mai mari de 30 de hectare.

În 2016, fermierii au plasat aproximativ 9,5 milioane de euro în terenuri agricole, din care 25% reprezintă investiţia unui român. Timişoreanul Mateiu Corvin Petru, cel care a fost responsabil şi de cea mai mare tranzacţie cu terenuri din 2015, a mai cumpărat 260 de hectare pentru 2,4 milioane de euro.

Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile  cu aviz final şi comunicările de acceptare a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate pe site-ul Ministerului Agriculturii până la data de 4 decembrie a.c.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns anul trecut la 41.624 lei ( 8.414 euro) în România, fiind cu 4,8% mai scump decât anul anterior. Sunt zone unde terenul s-a scumpit însă și......
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la ...
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf ...