Tranzacţia Eximbank – Banca Românească: statul urmează să autorizeze noua entitate, Banca Română de Dezvoltare
În cazul înfiinţării Băncii Române de Dezvoltare pe scheletul Eximbank, cel mai probabil activităţile comerciale pe care în prezent Eximbank le derulează vor fi transferate la Banca Românească. În situaţia înfiinţării Băncii Române de Dezvoltare prin autorizarea unei noi bănci, activităţile specifice unei bănci de dezvoltare desfăşurate în prezent de Eximbank vor fi transferate la noua bancă. În această situaţie, Eximbankul rămas şi Banca Românească urmează a fuziona.
Conform unui comunicat de presă, EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. Semnarea acestui accord implică însă anumite modificări în structura Eximbank.
Decizia se află acum la Guvern. Ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.
„Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potențialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităților române de întărire a prezenței, a rolului și a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piața bancară locală. Avem încredere că noua entitate va acționa ca un factor important de susținere a creșterii economice a țării prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piață, fie că vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a spus Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice, în comunicat.
„Sunt încântat să anunțăm această tranzacție care creează o bancă românească de referință ce va pune în valoare atât experiența Băncii Românești pe segmentul de retail banking, cât și abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susține mediului de afaceri local. De la înființare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat și s-a modenizat permanent pentru a ține pasul cu evoluția sistemului bancar și cu cerințele din ce în ce mai sofisticate ale clienților, iar acest moment reprezintă fără discuție un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, Președintele Executiv al EximBank.
Finalizarea tranzacției așteaptă îndeplinierea tuturor cerințelor de reglementare aplicabile.
J.P. Morgan Securities plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar Bulboacă&Asociații SCA a asigurat asistența juridică pe plan local.