Perioada care urmează va fi extrem de dificilă pentru retailerul francez Auchan care va trebui să internalizeze 91 de hipermarketuri din Polonia, România, Rusia şi Ucraina şi 13 galerii comerciale în Rusia şi România. Iar de mişcările pe care le vor face în piaţă depind şi deciziile ulterioare ale competiţiei, dar şi afacerile furnizorilor locali. Aceştia din urmă va trebui să renegocieze contractele, iar o parte dintre ei vor lăsa locul fabricilor din Rusia, mult mai pregătite să ofere cantităţi mari.
România, unde retailerul francez şi-a dublat numărul de magazine, de la 10 la 20 de unităţi,va fi în mod cert o piaţă dificilă pentru Auchan. Deja, pe plan local, informaţia cu privire la tranzacţia dintre cele două părţi a fost urmată la scurt timp de un anunţ surprinzător din partea real, potrivit căruia Auchan va prelua activităţile operaţionale pentru 20 din cele 24 de magazine din ţara noastră. „În urma tranzacţiei, Auchan îşi va îmbunătăţi semnificativ poziţia pe piaţa din România care este însă o piaţă dificilă pentru retailerul francez. Deşi operază în această ţară încă din 2006, Auchan nu a ajuns însă la break-even şi a avut în 2011 pierderi de aproximativ 2 milioane de dolari, în scădere faţă de 2009”, potrivit lui Milos Ryba, Senior Retail Analyst Planet Retail.
Probleme la preluare
Mai mult, nici situaţia financiară a real pe plan local nu este una extrem de fericită. Potrivit specialiştilor Planet Retail, pierderile raportate de magazinele deţinute iniţial de Metro Group au crescut în ultimii ani până la 39 de milioane de dolari anul trecut. La toate acestea se adaugă, conform sursei citate, moştenirea mai multor contracte de închiriere nefavorabile. „Potrivit informaţiilor din presă, chiria plătită de real se calculează în funcţie de veniturile retailerului. Dacă această informaţie este adevărată, Auchan va plăti chirii mai mari, având în vedere faptul că, din estimările noastre, Auchan va vinde mai mult în acelaşi magazin decât a vândut real”, scrie analistul Planet Retail.
Vom importa de la ruşi
Conform previziunilor Planet Retail, pentru consumatorul final, tranzacţia va aduce multiple beneficii, de la preţuri mai bune la o mai largă varietate de produse. Pericolul mare s-ar putea abate însă asupra producătorilor locali, puţini dintre ei având puterea de a livra cantităţi atât de mari de produse încât să satisfacă atât piaţa locală cât şi pe cea din Polonia şi Ungaria. „Cu puterea sa masivă de cumpărare, în special în România şi Rusia şi dorinţa de a extinde numărul de produse comercializate sub brand propriu în Europa de Centru şi de Est, Auchan va căuta o sinergie în procesul de achiziţie şi se va
orienta către furnizorii puternici- adică aceia care au capacitate de a face livrări (pentru brandurile private ale Auchan n.red) atât în România cât şi în Polonia şi Ungaria”, explică Milos Ryba, potrivit căruia Auchan ar putea adopta însă şi o altă tactică, care îi va dezavantaja în mod clar pe producătorii locali.”Auchan ar putea aduce în magazinele din Estul şi Centrul Europei marfă pentru mărcile proprii din Rusia. În contextul în care Rusia este de puţin timp memra a WTO, procesul de export este mult mai facil”, susţine analistul Planet Retail.
Competiţie mai mare, preţuri mai mici
Indiferent care va fi ţara de provenienţă pentru majoritatea produselor marcă proprie, analiştii se aşteaptă ca Auchan să renegocieze contractele cu mare parte dintre furnizori şi, ca rezultat, să fie în măsură să ofere preţuri mai bune pentru consumatorii
finali. Ceea ce va avea un efect în lanţ în contextul în care pe plan local există alţi doi mari operatori de hipermarketuri cu o politică orientată pe preţ- Kaufland şi Carrefour.”Auchan va fi o ameninţare pentru deja slăbitul Carrefour, nu numai în România, dar şi în Polonia”, apreciază analistul Planet Retail.
Ce se va întâmpla pe alte pieţe
Prin cumpărarea hipermarketurilor real din CEE, Auchan a ajuns să deţină o cotă semnificativă din piaţa de retail din Rusia,ceea ce s-ar putea traduce prin crearea de noi oportunităţi pentru Walmart sau Kesko, doi mari retaileri interesaţi de piaţa respectivă. De altfel, cel mai mare beneficiu al francezilor în urma preluării vine din Rusia, ţara cu cel mai mare potenţial de creştere din CEE. Dacă până acum francezii de la Auchan aveau o poziţie foarte bună în Moscova, dar erau slab reprezentaţi în centrul ţării, Urali şi Novosibirsk, acum au suficiente magazine atât în centrul cât şi în sudul ţării.
În Polonia, Auchan va avea în jur de 80 de hipermarketuri, faţă de 26 înainte de achiziţie, ceea ce îi va aduce venituri totale estimate la 3,8 miliarde de dolari şi poziţia de lider de piaţă, după Kaufland, actualmente cel mai mare retailer din ţară. Problema francezilor va fi însă faptul că polonezii preferă formatele mici de magazine.
În Ucraina însă procesul de internalizare va fi ceva mai simplu în condiţiile în care Auchan preluat doar două magazine real în această ţară, ultimul dintre ele fiind deschis recent. Francezii au însă planuri de expansiune pe această piaţă.