Tranzacția Orange-Telekom Fix. Pekovic, CEO Telekom România: Totul merge conform planului, aşteptăm decizia CE şi o finalizăm în a doua jumătate a anului
„Tranzacţia merge conform planului. Nu putem să comentăm mai multe, ne bazăm, de asemenea, foarte mult pe comunicatele oficiale din partea cumpărătorului, vânzătorului, viitorului proprietar, a Comisiei Europene. Credem că CE va trimite observaţiile sale despre tranzacţie pe 13 iulie. Acest termen se află în linie cu planul iniţial de a avea o decizie la mijlocul anului şi să închidem întreaga tranzacţie în a doua parte a anului. Între timp, noi ne ţinem afacerea în acelaşi mod, cu aceeaşi echipă, cu aceeaşi strategie. Aş spune cu acelaşi rezultat pozitiv în ceea ce priveşte performanţa”, a spus Vladan Pekovic, CEO Telekom România.
În noiembrie 2020, Orange România a semnat pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications. Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 de milioane de euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 de milioane de euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.
După finalizarea tranzacţiei, Orange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni).
În luna martie, surse din piaţă au declarat pentru Economica.net că Telekom România este în plin proces de delimitare a celor două entităţi componente, de mobil şi fix, pentru ca la 1 septembrie preluarea Telekom România Comunications (TRC – serviciile fixe) de către Orange România să înceapă efectiv. Aceleaşi surse au mai spus că fostul Romtelecom va fi deţinut de o societate nouă care se va înfiinţa până în august 2021, urmând ca după doi ani de funcţionare, aceasta să fie înglobată în Orange România, ceea ce ar reduce participaţiunea statului la maxim 20% din viitoarea companie. Trecerea TRC la Orange va cuprinde şi transferul celor 881.000 de clienţi Telekom care beneficiază acum de serviciile convergente, fix-mobil, ale companiei.
După ce tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.