Un nou pas spre finalizarea tranzacției Profi-Mega Image. Comisia Europeană a trimis dosarul Consiliului Concurenței din România

Ieri, 24 ianuarie 2024, Comisia Europeană a transmis Consiliului Concurenței din România, spre analiză și avizare, dosarul privind tranzacția prin care MidEuropa, fondul de investiții ce deține în proprietate lanțul Profi, ar urma să vândă magazinele grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image.
Alina Stanciu - joi, 25 ian. 2024, 10:53
Un nou pas spre finalizarea tranzacției Profi-Mega Image. Comisia Europeană a trimis dosarul Consiliului Concurenței din România

Tranzacția în valoare de 1.3 miliarde de euro dintre fondul de private equity Mid Europa, care operează acum lanțul de peste 1.650 de magazine Profi, și grupul Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a ajuns ieri, 24 ianuarie 2024, pe masa Consiliului Concurenței din România, după ce părțile au solicitat Comisiei Europene ca analiza concentrării să se realizeze de către autoritățile competente locale, conform Regulamentul (CE) privind concentrările economice,

„Înainte de notificarea tranzacției către Comisia Europeană, partea care a făcut notificarea a solicitat Comisiei să trimită analiza concentrării către Autoritatea Română de Concurență, în temeiul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul Privind Concentrările Economice (EUMR). În conformitate cu articolul 4 alineatul (4) din EUMR, părțile implicate în concentrare pot informa Comisia, înainte de notificare și prin intermediul unui memoriu motivat, că operațiunea de concentrare poate afecta în mod semnificativ concurența pe o piață dintr-un stat membru care prezintă toate caracteristicile unei piețe distincte și, prin urmare, ar trebui să fie examinată, integral sau parțial, de către statul membru respectiv. Comisia a considerat că au fost îndeplinite condițiile pentru o trimitere completă în temeiul articolului 4 alineatul (4) din RMUE. Tranzacția a fost retrimisă României la 24 ianuarie 2024″, au declarat pentru Economica un purt[tor de cuvânt  al Comisiei Europene.

Potrivit articolului din Regulamentulul UE la care face referire Comisia, procedura în cazul unei concentrări cu dimensiune comunitară  ( când se depășesc anumite praguri privind cifra de afaceri în urma une tranzacții) este următoarea:

  • Înainte de notificarea unei concentrări, persoanele sau întreprinderile vizate pot informa Comisia, prin intermediul unei cereri motivate, cu privire la faptul că respectiva concentrare poate afecta în mod semnificativ concurența pe o piață dintr-un stat membru care prezintă toate caracteristicile unei piețe distincte și, prin urmare, trebuie examinată, integral sau parțial, de statul membru în cauză.
  • Comisia transmite fără întârziere această cerere tuturor statelor membre. Statul membru menționat în memoriul motivat își exprimă acordul sau dezacordul privind cererea de trimitere a cazului în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea memoriului. În cazul în care statul membru în cauză nu ia o astfel de decizie în acest termen, se consideră că este de acord.
  • Dacă statul membru și-a dat acordul și acceptă cazul considerând că există o astfel de piață distinctă și că, pe piața în cauză, concurența poate fi afectată semnificativ de concentrare, Comisia poate decide să trimită integral sau parțial cazul autorităților competente ale statului membru în cauză în vederea aplicării legislației naționale a acestui stat privind concurența.
  • Decizia privind trimiterea sau netrimiterea cazului în conformitate cu pasul al treilea se adoptă în termen de 25 de zile lucrătoare de la primirea de către Comisie a cererii motivate. Comisia informează celelalte state membre și persoanele și întreprinderile implicate cu privire la decizia sa. În cazul în care Comisia nu adoptă o decizie în acest termen, se consideră că a decis să trimită cazul în conformitate cu cererea prezentată de persoanele sau de întreprinderile implicate.
  • În cazul în care Comisia decide sau se consideră că a decis să trimită integral cazul, se aplică legislația națională privind concurența.

Acordul pentru achiziția strategică în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro a Profi Rom Food S.R.L. („Profi) de către Ahold Delhaize a fost anunțată de părți în data de 30 octombrie 2023. Potrivit Ahold, finalizarea tranzacției este preconizată pentru anul 2024.

„Tranzacția este supusă unor condiții, printre care se numără autorizarea fuziunii în conformitate cu legile și reglementările aplicabile în materie de concurență. Încheierea este preconizată pentru anul 2024”, potrivit anunțului companiei.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autoritățile de concurență, Mega Image va deveni cel mai mare retailer alimentar din România.

Dacă ne raportăm la datele financiare aferente lui 2022, ultimele disponibile pentru toți jucătorii din piață, reiese că grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize devine lider de piață în România, în locul Lidl, ajungând la afaceri nete consolidate în valoare de aproximativ 20,4 miliarde de lei, față de 18,5 miliarde de lei cât a raportat lanțul de discount al Lidl&Schwarz.

Ahold Delhaize este unul dintre cele mai mari grupuri de retail alimentar din lume și un lider atât pe segmentul de supermarketuri, cât și în segmentul de e-commerce. Prin brandurile locale, compania deservește săptămânal 60 de milioane de clienți atât în magazine, cât și online, în Statele Unite, Europa și Indonezia. În România, Ahold Delhaize opera în octombrie 2023 o rețea națională de 969 de magazine, care funcționează sub brandul Mega Image.

Cu peste 1.650 de magazine proprii și Partener prezente în peste 800 localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,3 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...