Tranzacţia va fi compusă din acţiuni existente în valoare de 12 miliarde de dolari şi un pachet de titluri nou emise în valoare de 8 miliarde de dolari, la un preţ mai ridicat faţă de cotaţia bursieră, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor dintre grupul japonez şi Sprint, al treilea mare operator telecom din SUA.
La 20 miliarde de dolari, preluarea va fi cea mai mare achiziţie efectuată de o companie japoneză în străinătate în ultimii 12 ani.
Vânzările de telefoane mobile au scăzut în Japonia cu 27% în ultimii 5 ani, Softbank căutând să-şi diversifice geografic operaţiunile pentru a supravieţui declinului de pe piaţa autohtonă.
Pe de altă parte, Sprint are nevoie de bani pentru a finanţa investiţiile în reţeaua de mare viteză LTE/4G, pentru a-şi reduce gradul de îndatorare şi, eventual, pentru a cumpăra competitori mai mici şi a ataca giganţii Verizon Wireless şi AT&T.
Cotidianul japonez de afaceri Nikkei noează că Softbank şi Sprint ar putea anunţa fuziunea în cursul zilei de luni, 15 octombrie.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Softbank au afirmat că grupul este încă în discuţii şi nu a luat o decizie. Purtătorul de cuvânt al Sprint nu a putut fi contactat.
Acţiunile Softbank au scăzut luni la Tokyo cu 7,1%, după un declin de 12% în şedinţa de vineri, când au apărut primele zvonuri că grupul japonez ar putea prelua Sprint. Titlurile companiei americane au închis vineri la New York în scădere cu 0,5%. Fondatorul companei japoneze, miliardarul Masayoshi Son, este cunoscut pentru investiţiile costisitoare şi riscante.
Son controlează 20,9% din acţiunile Softbank, primul operator care a adus iPhone-ul în Japonia.
Sprint încearcă încă să se redreseze după ce a fuzionat cu Nextel în 2007, tranzacţie de 36 miliarde de dolari. În această perioadă, compania a pierdut 7,7 milioane de abonaţi şi a suferit prejudicii de imagine după numeroase plângeri privind calitatea serviciilor oferite. Valoarea activelor Nextel preluate a fost depreciată contabil în aceşti 5 ani cu 30 miliarde de dolari, reprezentând 80% din preţul de achiziţie.
Sprint ar putea fi interesată de preluarea celui de-al 5-lea operator de pe piaţa americană, MetroPCS, iar Softbank ar fi interesată de Clearwire Corp., care deţine licenţe pentru comunicaţii LTE.
Managementul Sprint a avut dispute cu acţionarii anul trecut, deoarece a refuzat să prezinte informaţii financiare privind contractul cu Apple pentru comercializarea iPhone-ului „la ofertă”. Acţiunile compainei au crescut semnificativ în prima parte a acestui an, datorită profitului în creştere şi utilizării mai intense a serviciilor de date, ca urmare a numărului mai ridicat de clienţi cu smartphone-uri.
Softbank a devenit operatorul telecom japonez cu cea mai rapidă creştere, introducerea iPhone-ului mai devreme decât concurenţii ajutând compania să-şi crească profitul de peste şapte ori în ultimii 4 ani.
Piaţa americană a telefoanelor mobile este încă în creştere, cu vânzări de 191 milioane unităţi anul trecut, faţă de 182 milioane în 2007. În Japonia, vânzările de telefoane au coborât la 38 milioane unităţi anul trecut, de la 52 milioane în 2007, potrivit companiei de cercetare de piaţă IDC.
Cea mai mare preluare efectuată până în prezent de o companie japoneză în străinătate este achiziţionarea grupului britanic Gallaher de către Japan Tobacco în 2007, pentru 19 miliarde de dolari.