Tranzacția prin care FirstFarms A/S ar fi vândut, ca parte dintr-un parteneriat, 3.000 de hectare de teren din Estul României către AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale din Danemarca, a eșuat, anunță FirstFarms.
Compania susține însă că acest lucru nu va influența decizia de a continua investițiile în terenuri pe plan local, scopul fiind acela de a ajunge la exploatații de 20.000 de hectare de teren, adică de 2,5 ori mai mjult decât exploatează acum.
„Cele două entități au decis să întrerupă dialogul referitor la tranzacționarea a 3.000 de hectare de teren și a clădirilor eferente din Estul României. A fost imposibil să ajungem la o înțelegere avantajoasă pentru ambele părți. Stabilisem un termen limită până la care să ne punem de acord asupra acestei probleme, dar din păcate nu am reușit să ajungem la o înțelegere în acest interval de timp. De aceea, ambele părți au fost de acord să renunțăm la dialog”, a declarat CEO in FirstFarms, Anders H. Nørgaard and CEO in AP Ejendomme, Peter Olsson.
Potrivit acestuia, renunțarea la acest parteneriat nu va afecta însă viitoarele investiții în terenuri arabile din România. „Vom folosi acest proces pe care l-am demarat cu AP Pension ca pe o platformă de dialog cu alți investitori. Avem un produs bun, iar cererea de pe piață este mare. Suntem un partener de afaceri interesant și există un mare interes în investiția în producția agricolă în România. Vedem aici un nivel ridicat de oportunități de afaceri. Deci, întreruperea cu Pensiunea AP nu este dramatică și se face printr-un acord comun al ambelor părți”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Olsson.
De altfel, CEO-ul FirstFarms susține că planurile companiei de a exploata 20.000 de hectare de teren arabil în România rămân neschimbate. „Planul nostru este de a continua cu strategia noastră ambițioasă de creștere în producția agricolă sustenabilă în Estul Europei. Conducem un business sănătos și avem resurse financiare solide”, mai spune acesta.
În momentul de față, FirstFarms exploatează aproximativ 8.000 de hectare de teren în România, cu 500 de hectare mai mult decât în 2016, în cele două zone unde activează – judeţele Timişoara şi Buzău. Mare parte din această suprafaţă este deţinută în proprietate, având în vedere că, la finele lui 2015, potrivit raportărilor financiare, compania avea 5.168 de hectare.
” Cumpărăm și arendăm teren în jurul centrelor noastre actuale din estul și Vestul României”, ne-a mai declarat CEO-ul FirstFarms.
Anunțul prin care cele două companii ar fi realizat un joint-venture cu scopul de a continua investițiile în România a apărut în aprilie 2016, când cele două părți s-au declarat interesate de a ajunge la o exploatație de 20.000 de hectare de teren în țara noastră, în termen de patru ani de atunci. Cu acest scop au început și negocierile pentru vânzarea celor 3.000 de hectare , un depozit de cereale şi nişte construcţii, tranzacția fiind anunțată la 375 de milioane de coroane daneze (50,4 milioane de euro).
Ulterior, în noiembrie 2017, FirstFarms a anunțat că, atunci când înțelegerea va fi finalizată, va primi 125 de milioane DKK pentru a continua creșterea, iar la transferul final al terenului, adică la 12-15 luni de la semnarea acordului, va atinge un profit înainte de taxe de 40 de milioane de DKK.
‘Am vândut acest teren ca parte a unei înţelegeri de cooperare pe termen lung cu un partener financiar puternic. Vom închiria şi vom continua să cultivăm terenul o perioadă lungă de timp, aşa cum facem şi astăzi, şi vom avea opţiunea de buy-back. Înţelegerea este pentru FirstFarms un instrument financiar puternic care ne poate împlini scopul strategic, acela de a opera 20.000 de hectare de teren în România”, declara pentru ECONOMICA.NET Anders H. Nørgaard, CEO FirstFarms.