Tranzacţii cu proprietăţi imobiliare de 410 mil. euro în primul semestru, într-o piaţă sub efectul pandemiei şi dominată categoric de Bucureşti

Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România – birouri, proiecte de retail, industriale și de logistică, hoteluri - a crescut în primul semenstru cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind alimentată de tranzacțiile cu clădiri de birouri din București, care a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacțiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro.
Răzvan Zamfir - mie, 29 iul. 2020, 07:29
Tranzacţii cu proprietăţi imobiliare de 410 mil. euro în primul semestru, într-o piaţă sub efectul pandemiei şi dominată categoric de Bucureşti

Așa cum s-a întâmplat în ultimii 5 ani, volumele de piață au fost dominate de tranzacțiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

”În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacții în derulare; și mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieței de investiții, volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a fost totuși cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Multe dintre tranzacțiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea COVID-19, respectiv între 15 martie și 15 mai.  Spre sfârșitul primului semestru însă, activitatea pe piața investițională a început să revină la normal, unele dintre tranzacțiile mari fiind reluate”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în București, în condițiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie, dar majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiți să se axeze pe gestionarea activelor și să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul tranzacțiilor a rămas stabil, mărimea tranzacției medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacții de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE și alte active importante.

Cea mai mare tranzacție din prima jumătate a anului a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.

 Alte tranzacții de birouri notabile au fost achiziția de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge – o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureștiului, achiziția Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment și achiziția a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureștiului de către Globalworth.

Singura tranzacție de vânzare a unui proiect cu o componentă de retal închisă în prima jumătate a anului a fost achiziția de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt.

Cea mai mare tranzacție pe piața industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importantă sub-piață logistică din București. Prin această achiziție, CTP și-a consolidat poziția de cel mai mare proprietar de spații industriale / logistice din România și unul dintre cei doi actori dominanți din zona de Vest, în apropiere de A1.

De asemenea, a fost tranzacționat și un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piața locală a Grupului Fatal.

Capitalul local începe să joace un rol din ce în ce mai mare pe piața de investiții

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacțiilor în 2019 și 35% în primul semestru 2020. Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.

Randamentele prime pe piața de birouri și pe cea de retail rămân la 7%, în timp ce pe piața industrială acestea se situează la 8%. Randamentele pe retail și pe piața industrială sunt la același nivel ca acum 12 luni, în timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps în decursul anului.

 ”România este încă bine poziționată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt încă în spatele ultimului vârf înregistrat în perioada 2007 – 2008. Deși este dificil să facem previziuni exacte în acest moment, mai multe tranzacții, în valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, ar putea să fie închise în restul anului 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Randamentele prime in ECE (%) – Trimestrul 2 2020

Tară/sector

Birouri

Retail  (centre comerciale)

Industrial

Cehia

4,25

5,15

5,50

Polonia

4,50

5,15

6,25

ăUngaria

5,25

6,00

7,00

Slovacia

5,75

5,75

5,85

Romania

7,00

7,00

8,00

Sursa: JLL

România s-a plasat pe locul patru în ECE după volumul tranzacțiilor

România s-a plasat pe locul patru în Europa Centrală și de Est (ECE) după volumul investițiilor în proprietăți imobiliare atras în prima jumătate a anului, după Polonia, Cehia și Ungaria, potrivit JLL CEE Investment Market H1 2020.

În total, în perioada analizată, în ECE s-au tranzacționat proprietăți în valoare de 6,4 miliarde de euro. Peste 46% din volumul total din ECE a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro.

Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro, în condițiile în care aici s-a realizat cea mai mare tranzacție înregistrată vreodată pe această piață, în valoare de 1,3 miliarde de euro, iar valoarea tranzacțiilor închise în Ungaria a fost de 615 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 de miliarde de lei pentru demararea lucrărilor de electrificare a liniei de......
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...