Tranzacții cu repetiție: EDS își adjudecă din nou toată energia nucleară cu livrare până la jumătatea anului viitor scoasă la vânzare, în fața unor furnizori cu milioane de clienți
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a scos la vânzare în data de 3 iulie, pe platforma de contracte bilaterale PCCB LE-Flex șapte pachete de energie electrică cu livrare bandă, cu termen de livrare de 11 luni, în perioada 1 august 2024-30 iunie 2025.
În trei dintre sesiunile de licitație Nuclearelectrica a scos la vânzare energie la o putere de 10 MW, și în celelalte patru la 5 MW. În total circa 400 GWh de energie electrică.
De fiecare dată, prețul solicitat de producător a fost de 490 de lei/MWh, însă compania a încheiat tranzacțiile la prețuri de 519-524 de lei/MWh. Câștigător al licitațiilor a fost Energy Distribution Services (EDS), care, așa cum a obițnuit de mai multă vreme piața, a licitat mult peste prețul de pornire pentru a-și adjudeca energia.
La fiecare sesiune de licitații au participat furnizori mari cu clienți finali, cum ar fi Electrica Furnizare, E.On Energie sau Getica, dar ofertele de răspuns au fost de fiecare dată sub ce a oferit EDS.
De altfel, tranzacțiiile cu energie nucleară de acum sunt o repetiție a uneo sesiuni de licitație de la finalul lunii trecute. Atunci, EDS și-a adjudecat, acționând la fel – din start ofertă de răspuns cu preț mare – 257 GWh de energie, de la Nuclearelectrica, cu livrare între iulie 2024 și iunie 2025.
Energy Distribution Services (EDS), companie antreprenorială românească prezentă pe segmentele de trading și furnizare de energie electrică, a avut și în 2023 un an excepțional. Firma controlată de familia Mirea a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 4 miliarde de lei (3,92 de miliarde), aproape dublu față de cele 2,12 miliarde de lei din anul precedent. Asta după ce, și în 2022, firma cu 15 angajați și-a dublat, la fel, cifra de afaceri față de anul precedent – a fost 1,06 miliarde de lei în 2021.
Profitul a scăzut însă de aproape trei ori, coborând până la 110 milioane de lei în 2023, de la cele 292 de milioane din 2022, an care a fost însă unul excepțional în piața de energie.
La începutul lunii aprilie, firma SCM Power Holding a cumpărat în totalitate compania Energia Verde Ventuno S.R.L.. SCM Power Holding este o companie deținută integral de Sorin Alexandru și Sorina Minea, potrivit datelor Termene.ro. Compania Energia Verde Ventuno deține un parc eolian de mici dimensiuni (cu șapte turbine General Electric de 2,5 MW) situat în localitatea Cerna din județul Tulcea, operațional din deceniul trecut. Așadar, familia Mirea a ajuns să facă, pe lângă furnizare și trading, și producție de energie electrică din surse regenerabile.