Piața terenurilor arabile compacte rămâne destul de stagnantă în primele șase luni ale acestui an, Ministerul Agriculturii raportând cinci tranzacții cu suprafețe ce depășesc 30 de hectare, ce au vizat un total de aproximativ 210,3 hectare în valoare de 8,27 de milioane de lei, potrivit unei analize Economica pe baza datelor publicate de ministerul de resort care iau în calcul doar contractele pentru care există avizul final al instituției.
Spre comparație, în 2023, s-au finalizat 11 astfel de tranzacții ce au vizat aproximativ 517 hectare în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
Un cetățean italian a cumpărat 41 de hectare pe persoană fizică
Din datele MADR, cea mai mare suprafață compactă achiziționată în perioada analizată se întinde pe
50 de hectare, se află în localitatea Dobrotești, Teleorman și a costat 385.000 de lei (7.700 de lei hectarul), cumpărător fiind compania Midagro SRL din Argeș, un business cu activități în zona producției de cereale de 28,3 milioane de lei în 2023, deținut de fermierul Ion Dracman, potrivit
termene.ro.
Urmează o altă tranzacție în valoare de 2,3 milioane de lei (57.225 de lei hectarul) pentru un teren agricol de 41,38 hectare situat în extravilanul localității Ciumeghiu, din Bihor, achiziționat pe persoană fizică de un cetățean italian, Santi Mauro.
Nu în ultimul rând, un alt teren compact de
40 de hectare a fost cumpărat prin societatea
Dinamic Prodcom S.R.L. de către
Ionel Mirea, primarul localității Crâmpoia din Olt și soțul senatoarei PSD Siminica Mirea, după cum reiese din declarația de avere a primarului. Dinamic Prodcom, companie cu afaceri de 14,8 milioane de lei în 2023, deținută integral de Mirea, potrivit
termene.ro, a plătit pentru terenul din Crâmpoia, Olt,
1,8 milioane de lei (45.000 de lei hectarul).
Totodată, din datele primăriei Crâmpoia, Dinamic Prodcom a achiziționat în loturi mai mici, de la aceeași familie, alte aproximativ 22 de hectare, în valoare de 988.965 de lei (45.000 de lei hectarul).
În total, firma lui Mirea a achiziționat astfel, în perioada analizată, 62 de hectare de teren, în valoare de 2,7 milioane de lei.
O altă tranzacție cu 40 de hectare de teren, în valoare de 2,3 milioane de lei (57.500 de lei hectarul) a fost perfectată pe raza comunei Modelu din Călărași, cumpărătorul fiind Agricola Roseți. Nu în ultimul rând, SIC Pan S.R.L. din județul Dolj a cumpărat de la o persoană fizică 39 de hectare de teren în localitatea Bălăcița din Mehedinți pentru 1,4 milioane de lei (36.558 de lei hectarul).
Menționăm că tranzacțiile enumerate anterior, exceptând pe cele comunicate de Primăria Crâmpoia ce vizează comunicări de acceptare a ofertelor, se referă exclusiv la terenuri arabile cu suprafețe mai mari de 30 de hectare vândute bloc și raportate, potrivit legislației în vigoare, de Ministerul Agriculturii.