Tranzacţiile imobiliare au crescut în primul trimestru la peste 100 milioane euro

Tranzacţiile imobiliare încheiate în primul trimestru au totalizat 102 milioane euro, puţin peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă România se plasează cu mult în urma altor pieţe din Europa Centrală la acest capitol.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 12:50
Tranzacţiile imobiliare au crescut în primul trimestru la peste 100 milioane euro

În primul trimestru al anului trecut au fost tranzacţionate proprietăţi imobiliare în valoare de 99 milioane de euro, iar suma aferentă anului 2013 nu ia în calcul posibila achiziţie a clădirii de birouri Tower Center de către omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Cea mai mare tranzacţie în acest an a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucureşti de la compania americană AIG/Lincoln şi omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzacţiei a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul şi celei mai mari tranzacţii din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timişoara.

Tot în acest an, grupul belgian First Retail International a cumpărat o participaţie de 50% din opt parcuri comerciale de la grupul InterCora, cel mai mare dezvoltator de pe piaţa locală a retailerului Kaufland. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 20-25 milioane de euro.

Grupul financiar Piraeus a plătit circa 10 milioane de euro pentru complexul rezidenţial Seasons Residence din Braşov, a cărei construcţie nu a fost finalizată. Firma Gespi Investments, controlată de omul de afaceri israelian Yual Rishpi, iniţiatorul proiectului, a intrat în faliment.

Altă tranzacţie a fost cea prin care omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a achiziţionat mai multe terenuri de la firma de construcţii Lufin, în faliment, pentru 5 milioane de euro.

Cu toate că se remarcă o creştere atât a numărului tranzacţiilor, cât şi a valorii totale a sumelor implicate în aceste preluări, faţă de anul anterior, România se menţină în regiune după Polonia, Cehia şi Ungaria la acest capitol.

Astfel, Polonia continuă să atragă cele mai multe investiţii în Europa Centrală, deşi în primul trimestru a consemnat o înjumătăţire a volumului investiţiilor, de la 818 milioane de euro în 2011 la 465 milioane de euro. Pe locul doi s-a plasat Cehia, cu un volum de 237 milioane de euro, în creştere explozivă de la doar 20 milioane de euro în anul anterior. Ungaria a atras 159 de milioane de euro investiţii în achiziţii de proprietăţi imobiliare, potrivit datelor companiei Cushman&Wakefield.

Conform companiei, volumul tranzacţiilor imobiliare realizate în Europa Centrală în primul trimestru a totalizat 958 milioane de euro.

În ceea ce priveşte evoluţia achiziţiilor de proprietăţi imobiliare din România din acest an, consultanţii imobiliari nu mizează pe o mişcare semnificativă a pieţei.

„Pentru 2013 nu estimăm o evoluţie semnificativă a volumului investiţiilor comparativ cu 2012, în primul rând din cauza climatului economic volatil care influenţează negativ intrarea pe piaţa din România a unor noi investitori. Marii investitori instituţionali sunt destul de reticenţi în a achiziţiona active imobiliare în România. Ratele de neocupare relativ mari şi perioadele contractuale de închiriere de scurtă durată fac ca multe dintre proprietăţile aflate la vânzare în această perioadă să devină neatractive ca şi produse de investiţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Grigorică, senior business analyst în cadrul companiei DTZ Echinox.

El menţionează că pe piaţă mai există însă un număr de investitori activi care se concentrează pe investiţii speculative, precum şi investitori cu abilităţi de dezvoltare care achiziţionează active generatoare de venituri, şi cu potenţial de extindere.

Grigorică consideră că o parte din tranzacţiile din acest de an vor fi generate de activele executate de bănci, dar şi de marile lanţuri de hipermarketuri vor continua şi în 2013 să se extindă, generând noi tranzacţii cu terenuri şi dezvoltări de parcuri de retail.

„Unele hipermarketuri vor achiziţiona terenuri în diverse oraşe pentru dezvoltarea propriilor parcuri, beneficiind de preţurile mai scăzute ale terenurilor din această perioadă. Finanţarea bancară pentru investiţii imobiliare rămâne restrictivă, în contextul în care băncile continuă să-şi cureţe bilaţurile afectate de credite neperformante. În acest context, investitorii care au la dispoziţie capitaluri proprii vor avea o putere mai mare de negociere în piaţă”, crede reprezentantul DTZ.

Pe de altă parte, acesta apreciază că recentele evenimente din Cipru vor reduce semnificativ încrederea investitorilor în păstrarea capitalurilor în bănci, ceea ce va conduce probabil la o reorientare către alte tipuri de active, care asigură o mai bună conservare a capitalului, inclusiv către proprietăţi imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...