Tranzacționarea CFD-urilor, o lume plină de oportunități sau o sabie cu două tăișuri? (P)

18 11. 2022
IMG-20221118-WA0000

Oferind acces la o gamă largă de piețe, efect de levier, flexibilitatea de poziționare short și posibilități de hedging, nu este deloc surprinzător faptul că CFD Trading a devenit atât de popular în ultimii ani.

Avantajele tranzacționării CFD-urilor

Ca instrumente derivate, CFD-urile oferă investitorilor o serie de avantaje în comparație cu alte forme de investiții, mai tradiționale. Acestea oferă traderilor atât avantajele, cât și riscurile asociate tranzacționării unei valori mobiliare, fără a o deține în adevăratul sens al cuvântului.

Tranzacționare atât pe piețele în creștere, cât și pe cele în scădere

Cu ajutorul CFD-urilor, traderii pot specula atât pe piețele în creștere, cât și pe cele în scădere. Aceasta înseamnă că există mai multe oportunități de tranzacționare disponibile, deoarece se poate obține profit din cumpărarea sau vânzarea CFD-urilor pe o gamă largă de instrumente financiare.

De exemplu, atunci când un investitor cumpără acțiuni ale unei companii, poate realiza profit doar dacă prețul acțiunilor crește. În schimb, cu ajutorul CFD-urilor, un investitor poate profita și de pe urma vânzării (în lipsă) acțiunilor, dacă consideră că prețul acțiunilor unei companii, sau piețele în general, vor scădea.

Investitorii se pot poziționa long sau short, precum și să cumpere sau să-și vândă pozițiile. Pe piața CFD-urilor, nu există limitări în ceea ce pivește „vânzarea în lipsă”, ceea ce înseamnă că un activ poate fi vândut (în lipsă) ori de câte ori un trader dorește să facă acest lucru.

Tranzacționare pe mai multe clase de active

Prin deschiderea unui cont la un broker de CFD-uri, traderii pot investi într-o gamă largă de active financiare prin intermediul unei platforme de tranzacționare online. Cu un singur cont, traderii au acces la CFD-uri pe valute, acțiuni, indici, metale, mărfuri, obligațiuni și ETF-uri, ceea ce le oferă o gamă largă de oportunități de investiții.

Hedging pentru un portofoliul existent

Îți amintești faptul că poți utiliza CFD-urile pentru a deschide poziții short?

CFD-urile te pot ajuta să-ți protejezi investițiile în perioade de recesiune, să-ți diversifici portofoliul și să faci față provocărilor de pe piețele în scădere – dar nu fără riscuri. În lumea financiară, hedgingul ar putea fi o strategie eficientă de management al riscului.

De exemplu, dacă deții anumite investiții în acțiuni ale unor companii de top incluse în USA30 și ești îngrijorat de scăderea prețurilor acestora, ai putea iniția o poziție short pe CFD-ul indicelui Dow Jones – în speranța că profiturile pe care le obții ar putea compensa cel puțin o parte din eventualele pierderi aferente poziției pe acțiuni.

Hedgingul poate fi realizat prin intermediul mai multor instrumente financiare, dar instrumentele derivate, cum ar fi CFD-urile, rămân unul dintre cele mai populare instrumente de hedging în rândul traderilor, datorită flexibilității acestora și cerințelor mici în ceea ce privește investiția inițială.

Cu toate acestea, trebuie să reții că toate tranzacțiile implică riscuri și pot duce la pierderi.

Dezavantajele tranzacționării cu CFD-uri

Deși există numeroase beneficii ale tranzacționării cu CFD-uri, un investitor trebuie, de asemenea, să se asigure că înțelege pe deplin riscurile asociate atunci când tranzacționează instrumente financiare derivate.

Levierul ar putea fi o sabie cu două tăișuri

Tranzacționarea în marjă le permite investitorilor să deschidă o poziție în piață prin intermediul CFD-urilor cu un depozit inițial mai mic, dar asta implică și un anumit grad de risc. Dacă un trader intră în piață neavând un capital investițional suficient și cu un efect de levier excesiv, chiar și cele mai mici mișcări ale prețurilor pot determina o pierdere a întregii investiții. Prin urmare, este esențial ca un investitor să înțeleagă pe deplin cum funcționează tranzacționarea CFD-urilor și să aibă o strategie solidă de management al riscurilor înainte de a deschide o poziție.

Deoarece CFD-urile sunt tranzacționate cu efect de levier, ceea ce poate părea un aspect benefic, traderii riscă să-și piardă toate fondurile. Posibilitatea de a câștiga mai mult folosind banii pe care nu îi deții vine la pachet cu riscul de a pierde și banii pe care nu îi ai. Dacă capitalul propriu scade sub nivelul pe care îl poți susține, pozițiile vor fi închise automat.

Riscuri de volatilitate

Atunci când există o volatilitate extremă pe piețe și activul în cauză este afectat, spread-ul dintre prețul bid și prețul ask poate fi unul semnificativ. Spread-urile mari vor influența costurile plătite de trader pentru intrarea și ieșirea din poziții și asta ar putea influența în mod negativ tranzacțiile sau crește potențialele pierderi.

Riscuri de levier

Tranzacționarea CFD-urilor implică mișcări rapide și necesită o monitorizare atentă. Trebuie să faci față riscurilor de lichiditate și să menții marjele, Dacă nu poți acoperi scăderile valorilor, furnizorul îți poate închide poziția și va trebui să acoperi pierderea, indiferent de ce se întâmplă ulterior cu activul suport.

Concluzie

Avantajele tranzacționării CFD-urilor includ cerințe de marjă reduse, acces ușor la piețele globale, fără reguli de tranzacționare pe termen scurt sau la nivel intraday și comisioane mici sau inexistente.

Cu toate acestea, efectul de levier ridicat amplifică pierderile atunci când acestea apar, iar necesitatea plății unui spread pentru a intra și a ieși din poziții poate fi costisitoare atunci când nu au loc mișcări mari de preț. Într-adevăr, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a impus restricții în ceea ce privește tranzacționarea CFD-urilor pentru a proteja investitorii de retail.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest document nu au intentia de a constitui consultanță pentru investiții. Informațiile din acest document sunt furnizate drept o comunicare generală de marketing cu scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor și nu sunt supuse niciunei interdicții de abordare înainte de diseminarea cercetărilor legate de investiții. Acesta nu ține cont de obiectivele specifice de investiții, de situația financiară sau de nevoile particulare ale oricărui destinatar.