Tranziția la mașini electrice reduce loialitatea clienților față de mărci – studiu Adevinta

Un studiu realizat de Adevinta (mobile.de) arată că, odată cu apariția unor noi branduri care produc mașini electrice și cunoștințele reduse ale clienților despre acestea, se manifestă o erodare a loialității față de mărci.
Robert Stan - lun, 08 iul. 2024, 08:22
Tranziția la mașini electrice reduce loialitatea clienților față de mărci - studiu Adevinta

Producătorii auto consacrați se bazează, tradițional, pe reputație și fidelitate față de marcă pentru a-și menține baza de clienți. Însă, din cauza concurenței din ce în ce mai acerbe din partea producătorilor emergenți de vehicule electrice, loialitatea față de mărci nu mai poate fi considerată o constantă de la sine înțeleasă.

Acest lucru reiese dintr-un nou studiu realizat în primăvara lui 2024 de Adevinta, companie de comerț online și jucător important pe piața europeană a mobilității, cu date colectate de la circa 5.000 de consumatori europeni. Adevinta controlează site-uri precum mobile.de, coches.net sau automobile.it.

Cele mai importante date scoase la iveală de studiul menționat arată că, deși 45% dintre consumatorii europeni consideră reputația mărcii drept cel mai important factor în decizia lor de a cumpăra o mașină nouă, peste un sfert (28%) sunt predispuși să cumpere un vehicul electric (VE) de la o marcă nouă sau necunoscută.

Mai exact, dacă reputația mărcii rămâne un factor-cheie în deciziile de cumpărare – pentru 45% dintre consumatorii europeni acesta este principalul criteriu atunci când caută un vehicul nou, iar aproape o treime (31%) au cumpărat în trecut vehicule de la aceeași marcă -tranziția către vehiculele electrice a nivelat piața, mulți clienți fiind acum dispuși să renunțe la loialitate pentru a obține vehiculul care le satisface nevoile. De exemplu, peste un sfert dintre potențialii cumpărători (28%) sunt predispuși să achiziționeze un vehicul electric de la o marcă nouă sau necunoscută decât dacă ar cumpăra un vehicul pe benzină sau diesel.

O serie de factori-cheie citați în mod regulat ca bariere în calea adoptării electricelor – cum ar fi autonomia, accesibilitatea și disponibilitatea bateriilor – îi determină pe consumatori să ia în considerare mărci cu care nu sunt familiarizați.

De exemplu, aproape patru din 10 consumatori (39%) ar lua în considerare achiziționarea unui vehicul electric de la o marcă nouă sau necunoscută dacă acesta ar depăși alte modele în ceea ce privește autonomia bateriei. Peste o treime (35%) ar face același lucru dacă acesta ar fi mai ieftin decât alte modele și mai mult de unul din patru (26%) ar lua în considerare cumpărarea unui model electric de la o marcă nouă sau necunoscută dacă vehiculul ar putea fi livrat mai repede.

„Pe piața EV care evoluează rapid producătorii consacrați nu se mai pot baza doar pe loialitatea față de marcă pentru a-și asigura cota de piață. Astfel, pentru a rămâne în centrul atenției unei noi generații de cumpărători de vehicule electrice, este necesară multă muncă pentru a construi încrederea prin atenuarea preocupărilor legate de barierele-cheie în calea adoptării, cum ar fi prețul și autonomia bateriei”, consideră Ajay Bhatia, CEO al mobile.de și șef al portofoliului global de mobilitate al Adevinta.

Studiul Adevinta arată că, dintr-o listă de zece modele populare de mașini, gradul de conștientizare al consumatorilor cu privire la vehiculele electrice este scăzut în comparație cu echivalentele pe benzină sau diesel. De exemplu, Volkswagen Golf (52%), BMW Seria 3 (39%) și Dacia Sandero (34%) sunt cele mai cunoscute de respondenți, în timp ce la modele electrice, 28% dintre consumatori recunosc Volkswagen ID.3, 29% cunosc BMW i4 și doar 15% cunosc Dacia Spring.

Având în vedere preconizata creștere anuală cu 18% a volumului de vehicule electrice în Europa, producătorii consacrați trebuie să facă față unei serii de mărci emergente din ce în ce mai competitive. Construirea unei reputații pe piața europeană nu este o treabă ușoară din cauza tendinței consumatorilor de a asocia calitatea cu istoria mărcii. De exemplu, aproape trei din zece consumatori (29%) nu au încredere că vehiculele fabricate de mărci noi sunt foarte fiabile sau bine construite.

Dintr-o listă de zece mărci compusă din producători tradiționali și noi, consumatorii consideră că Volkswagen (41%), BMW (40%) și Tesla (27%) sunt cele mai de încredere sau fiabile. În schimb, celălalt capăt al spectrului este ocupat de mărci emergente precum Polestar (6%), MG (4%), BYD (4%) sau Lynk & Co (3%).

La întrebarea ce mărci au cea mai bună reputație în calitate de producători de vehicule electrice, Tesla s-a clasat, deloc surprinzător, pe primul loc (48%), urmată de Volkswagen și BMW, ambele cu 26%. În schimb, alți producători care (la fel ca Tesla) se concentrează pe vehiculele electrice, precum Polestar sau BYD – cel mai bine vândut producător de vehicule electrice din lume în 2022 – sunt considerați producători de vehicule electrice cu o reputație bună de doar 11% și, respectiv, 9% dintre potențialii clienți europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...