Tranziția spre energie verde? China pune în funcțiune centrale pe cărbune cu o capacitate de 366.000 MW
Acest lucru este conform unui nou raport al grupului de reflecție privind clima Global Energy Monitor. Organizația a constatat, de asemenea, că noile centrale din China au reprezentat mai mult de jumătate din noua capacitate globală de generare de energie pe bază de cărbune care a intrat în funcțiune anul trecut.
În afara Chinei, capacitatea de generare a cărbunelui este în scădere, 2,2 GW fiind retrași anul trecut în Europa și 13,5 GW scoși din producție în Statele Unite – cea mai mare rată de retragere a centralelor electrice pe cărbune la nivel mondial.
Numărul total de noi centrale electrice pe cărbune date în folosință anul trecut a fost de 45,5 GW, dar, având în vedere închiderile, capacitatea nouă netă au fost de 19,5 GW.
„Cu cât mai multe proiecte noi intră în funcțiune, cu atât mai abrupte trebuie să fie reducerile și angajamentele în viitor. În acest ritm, tranziția de la cărbunele existent și de la cel nou nu are loc suficient de repede pentru a evita haosul climatic”, a declarat autorul principal al raportului, Flora Champenois.
Există șanse ca tranziția să continue să nu fie suficient de rapidă, deoarece China și alte țări, în special India, Turcia și Indonezia, intenționează să pună în funcțiune noi capacități semnificative de producție de cărbune.
Potrivit Global Energy Monitor, acest lucru va devia tranziția de la cursul stabilit, deoarece „ritmul global de retragere trebuie să fie de patru ori și jumătate mai rapid pentru ca lumea să fie pe drumul cel bun pentru eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune până în 2040, așa cum este necesar pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris privind clima”.
Păstrând tranziția pe drumul stabilit, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare ale Acordului de la Paris, toate capacitățile de generare a energiei electrice pe bază de cărbune existente în țările dezvoltate ar trebui să fie retrase până în 2030, iar toate celelalte capacități pe bază de cărbune din restul lumii ar trebui să dispară până în 2040.