„Trebuie să spuneţi da sau nu”, a spus un înalt reprezentant al Uniunii Europene la tratative, adăugând că nu a mai rămas nimic de negociat şi că textul propus este „un compromis foarte bun pentru toate părţile”.
Ţările implicate: Regatul Unit, Franţa, Germania, China, Rusia şi Statele Unite, urmează să răspundă „în foarte, foarte puţine săptămâni”, a susţinut diplomatul citat.
Până acum nu se ajunsese la un acord privind ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul reintroducerii restricţiilor pentru programul nuclear al acestei ţări.
Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) din 2015, cunoscut ca acordul nuclear, a încetat să funcţioneze după retragerea unilaterală a Washingtonului în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.
Ulterior, Iranul a continuat îmbogăţirea uraniului peste limitele din acord, existând în prezent temerea că se apropie de nivelul necesar producerii unor arme atomice.
Teheranul a susţinut permanent că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice, în domeniul energetic.
În timpul unei vizite în Israel, preşedintele american Joe Biden a făcut publică o declaraţie comună cu premierul israelian Yair Lapid, repetând angajamentul Washingtonului de a nu permite niciodată Iranului să obţină arma nucleară. În acest scop, Statele Unite vor folosi „toate elementele puterii naţionale”, arată documentul respectiv.