Întrebat despre o eventuală eliminare a unui număr suplimentar de 10.000 de locuri de muncă în cadrul propriului grup, o posibilitate evocată în ultimele luni de presă, directorul celui mai mare grup bancar italian a refuzat să comenteze ceea ce a calificat drept „zvonuri”.
„Vor avea loc transformări în băncile europene care vor duce la o modificare a ofertei către consumator, o modificare a metodei de lucru, care vor duce la eliminarea de locuri de muncă, este foarte clar”, a declarat Jean-Pierre Mustier într-un interviu pentru BFM Business.
„Desigur, băncile rămân profitabile, însă cu nivele de profitabilitate care astăzi sunt foarte mici”, a continuat Mustier, evocând în principal impactul negativ al unei creşteri economice „modeste în Europa comparativ cu SUA” şi al „unei creşteri a fondurilor proprii care fac ca rentabilitatea fondurilor proprii să scadă din ce în ce mai mult”. În consecinţă, „băncile sunt mai puţin competitive în atragerea de capitaluri care să le permită ulterior să acorde împrumuturi şi să finanţeze economia”, concluzionează Mustier.
Cu privire la restructurări, preşedintele Federaţiei Bancare Europene a precizat că, la nivelul Federaţiei, nu a fost făcută nicio evaluare cu privire numărul de posturi ce ar urma să fie eliminate. „Fiecare bancă trebuie să analizeze cum va evolua, care sunt planurile sale, însă trebuie să ne aşteptăm la reduceri de posturi”, a repetat Mustier.
Cu toate acestea, directorul UniCredit a apreciat că „structura pe grupe de vârste în rândul băncilor permite realizarea, într-o manieră responsabilă socială, a restructurărilor”, subliniind faptul că în cadrul grupului pe care îl conduce a putut elimina 14.000 de locuri de muncă „fără nicio zi de grevă şi cu sprijinul total al sindicatelor”.
Aceste declaraţii ale preşedintelui Federaţiei Bancare Europene vin într-un context în care, de la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 10 bănci europene au eliminat peste 44.000 de locuri de muncă. Iar această cifră nu este una definitivă. Potrivit unui articol publicat luni în cotidianul Financial Times, grupul bancar britanic HSBC intenţionează să desfiinţeze 10.000 de noi locuri de muncă, la două luni după demisia surprinzătoare a directorului general şi un prim val de 4.000 de locuri de muncă eliminate.