Turiştii din oraşul Varna ar trebui să stea departe de plajă, precum şi cei din Popski beach, în apropiere de Kiten, precum şi pe una din plajele de la Nisipurile de Aur, situată în apropierea staţiei de epurare a staţiunii.
Bulgaria, ca şi România, situate pe litoralul Mării Negre, au început să raporteze calitatea apelor pe plajele lor din 2007.
Plajele europene sunt în general curate, deşi Olanda, Bulgaria, Letonia, Luxemburg şi Belgia sunt în urma altor destinaţii turistice, potrivit raportului Agenţiei Europene pentru Mediu (EEA).
„Veşti bune dacă intenţionaţi să vă petreceţi vacanţa de vară în Europa anul acesta – 92,1 % din apele de plajă din Uniunea Europeană îndeplinesc standardele minime de calitate stabilite prin Directiva pentru apă”, potrivit unei declaraţii emise odată cu raportul anual.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte Bulgaria veştile nu sunt tocmai bune. Locurile de baie, unde trebuie îndeplinite cele mai drastice condiţii pentru a ajunge la „excelent” s-au redus de la 76 în 2010, la 42 în 2011. Totuşi 96 % din locurile de plajă îndplinesc condiţiile impuse de Uniunea Europeană.
Coasta de nord a Bulgariei este în general mai curată decât plajele din sud, arată raportul.
Potrivit studiului, Olanda, Bulgria, Letonia, Luxemburg şi Belgia au „relativ puţine locuri în care se întrunesc condiţiile stricte impuse, în special în ceea ce priveşte apele teritoriale”.
Raportul Comisiei Europene compilează analize ale apelor din 2011 din peste 22.000 de locuri de plajă, râuri şi lacuri.
Printre cele care corespund standardelor sunt Serpentine Lake din Londra, care va găzdui mai multe evenimetne sprotive în cadrul Olimpiadei.
Tototdată, „Cipru, Croaţia, Malta şi Grecia au avut rapoarte excelente în ceea ce priveşte calitatea apei, peste 90 la sută respectând condiţiile impuse de Uniunea Europeană, în timp ce Spania, Italia şi Portugalia peste 80 % din zone”, precizează EEA.