Intenţia privind vânzarea acţiunilor a fost anunţată marţi seară, printr-un anunţ transmis Bursei de Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj mandatată pentru această operaţiune.
Titlurile au fost scoase la vânzare miercuri printr-un ordin special, la preţul de 0,155 lei, foarte aproape de ultima cotaţie de marţi, de 0,1552 lei, însă ordinele de cumpărare nu au acoperit întregul pachet.
Astfel, titlurile au fost scoase din nou la vânzare în şedinţa de joi, când preţul a fost redus la 0,1451 lei/acţiune. Cotaţia a fost cu 3,5% sub ultimul preţ de miercuri, de 0,1503 lei. La acest nivel, pachetul a fost subscris integral, astfel că cele trei fonduri au vândut acţiunile, pentru 2,3 milioane lei (526.000 de euro).
Raportat la preţul la care fondurile au vândut acţiunile, compania este evaluată la 28,7 milioane lei (6,5 milioane euro), iar în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la Bursă, de 0,1505 lei/titlu, capitalizarea bursieră este de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro).
Titlurile vândute de fondurile administrate de ING au fost tranzacţionate prin şapte operaţiuni.
Cel mai mare pachet a fost în portofoliul Fondului de Pensii Administrat Privat ING (7,04%), în timp ce fondul de pensii facultative ING Optim a vândut 0,69%, iar fondul de pensii facultative ING Activ avea 0,42% din acţiuni.
Decizia privind vânzarea acţiunilor a venit la scurt timp după trecerea datei de înregistrare pentru o AGA, în care s-a decis reducerea capitalului social de zece ori, de 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei. Operaţiunea a fost propusă de unul dintre acţionarii semnificativi ai Impact, omul de afaceri Andrian Andrici, care şi-a motivat propunerea prin creşterea pierderilor înregistrate de Impact, precum şi prin „necesitatea de a aduce valoarea nominală a acţiunilor la un nivel care să reflecte valoarea lor de tranzacţionare actuală pe piaţa de capital”.
Andrici deţine 10,69% din acţiunile Impact.
Omul de afaceri Gheorghe Iaciu este cel mai mare acţionar al Impact, controlând 29,37% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar.
Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, cumpărând 23,22% din acţiunile Impact, pentru 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Acţiunile au fost cumpărate în ziua în care Popp şi un fost director al Impact, Carmen Săndulescu, au fost executaţi silit pentru un credit pe care Popp nu l-a rambursat. Anterior executării silite, Popp deţinea 16,48% din acţiuni, iar Săndulescu avea 9,65%.
Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).
Veniturile Impact s-au dublat în primul trimestru, de la 2,8 milioane lei la 5,6 milioane lei, însă compania a înregistrat pierderi în creştere de la 4,3 milioane lei la 5,5 milioane lei.
În acţionariatul Impact se regăseşte şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru un pachet de 10,1% din acţiuni.
Acţiunile Impact au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,13%, la 0,1505 lei.