Trei jandarmi au fost răniţi în timpul protestului de la Universitate. Un jandarm e în stare gravă
Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut, duminică, o conferinţă de presă în care au explicat cele întâmplate în timpul protestelorce au avut loc în ultimele zile în ţară şi în Capitală. Aceştia au precizat că trei jandarmi au fost răniţi şi au ajuns la spital, unul dintre ei fiind în stare „stabilă, dar gravă” şi rămânând internat.
Plutonierul Corovoianu Virgil a fost diagnosticat cu „plagă contuză intersprâncenară cu decolare lambou tegumentar, pedicul lateral şi plagă contuză intraorbital drept”, potrivit lui Aurel Moise, şeful Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Jandarmeriei Române.
Alţi doi jandarmi au fost de asemenea loviţi la cap, dar ei au fost externaţi. Totuşi, ei nu se simt prea bine şi ar urma să fie supuşi unor noi investigaţii. „Este regretabil! Aceşti oameni au plecat de acasă la serviciu şi din păcate au ajuns la spital”, a sublinait Aurel Moise.
Reprezentanţii Jandarmeriei au afirmat că protestatarii au aruncat înspre jandarmii din stradă cu tot felul de obiecte contondente, de la brichete până la coşuri de gunoi, pietre şi cărămizi. „Este păcat că se ajunge la astfel de situaţii, sperăm ca alte manifestări să se desfăşoare în condiţii de normalitate”, a punctat Aurel Moise.
Acesta a arătat că escaladarea violenţelor a coincis cu apariţia în Piaţa Universităţii a grupurilor de suporteri ai echipelor Steaua şi Dinamo, care s-au alăturat celor „câteva sute” de protestatari care se aflau deja acolo: „Din păcate, în Piaţa Universităţii, în jurul orei 19.30 – 20.00, şi-au făcut apariţia şi nişte grupuri compacte identificate ca fiind suporteri ai echipelor de fotbal Dinamo şi Steaua. Au fost identificaţi şi câţiva lideri. De exemplu, de la Dinamo au fost identificaţi Marius Tararache şi Ţintă Claudiu, iar de la Steaua a fost identificat Dănescu Alexandru Mihai. Odată cu apariţia lor lucrurile au degenerat pentru că aceste persoane au o anumită experienţă acumulată pe stadioanele noastre, unde ştiţi foarte bine ce se întâmplă. Au reuşit în nenumărate rânduri să blocheze piaţa, dar de fiecare dată jandarmii, fără a face uz de forţă, prin intermediul negocierilor şi, în ultimă instanţă, printr-un cordon compact, au reuşit de fiecare dată să restabilească circulaţia”.
De altfel, a sulbiniat Aurel Moise, „foarte mulţi dintre participanţi au plecat acasă când au văzut că lucrurile încep să degenereze”, iar în piaţă au rămas doar tineri şi grupurile de suporteri, care au fost dispersate în forţă la miezul nopţii, după ce s-a cerut în prealabil aprobarea prefectului Capitalei.
Jandarmeria a făcut apel la cetăţenii Bucureştiului şi ai întregii ţări să păstreze o atitudine calmă şi civilizată la eventualele proteste care vor mai avea loc şi să nu mai blocheze căile de circulaţie.
Reprezentanţii Jandarmeriei au arătat că în ultimele zile au avut loc manifestaţii în 18 localităţi din 17 judeţe, la care au participat câteva mii de persoane la nivel naţional. Vineri, la nivelul întregii ţări au ieşit în stradă 2.000-3.000 de persoane, iar măsurile de siguranţă au fost asigurate de 900 de jandarmi. Sâmbătă, protestele s-ar fi extins în 24 de localităţi din tot atâtea judeţe, numărul protestatarilor fiind de această dată de aproape 4.000 la nivel naţional, iar cel al jandarmilor de 1.000.
Municipiul Bacău ar fi fost singura localitate din ţară unde manifestanţii au solicitat şi au obţinut aprobare de la Primărie pentru acţinuile lor.