Trei judeţe vor intra în sistemul-pilot de supraveghere SUMAL
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat sâmbătă la Oradea că în următoarele trei luni trei judeţe vor intra în sistemul-pilot de supraveghere informatică SUMAL privind drumul lemnului din pădure.
‘Probabil că marţea viitoare, în şedinţă de guvern, va trece o hotărâre de guvern privind drumul lemnului din pădure până la beneficiarul final, care va aduce o modificare radicală ce va conduce la o reducere substanţială a tăierilor ilegale’, a declarat Doina Pană, într-o conferinţă de presă la sediul PSD Bihor, informează Agerpres.
Ministrul delegat a precizat că actul normativ va reglementa şi va evidenţia orice transport al masei lemnoase. Astfel, din momentul în care mijlocul de transport a plecat din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, şoferul este obligat să acceseze sistemul informatic naţional SUMAL, care exista şi până acum, dar nu făcea o înregistrare în timp real. În acest scop, toate mijloacele de transport vor trebui să fie dotate cu smartphone-uri, pe care se va instala gratuit softul Sumal, care va înregistra şi acorda automat un cod unic de transport, ce va trebui să fie trecut pe avizul de însoţire.
‘Tot ce s-a furat din păduri s-a furat cu acte în regulă, într-un procent foarte mic, eu zic până-n 5%, s-a furat fără acte. Practic, cu acelaşi aviz de însoţire se făceau mai multe transporturi. Acum însă, acel cod unic le va interzice să intre în depozit, până când nu accesează sistemul. La fel, în lanţurile dintre depozite, până când iese mobilă sau din ţară. Deci este un sistem cu multe căi de control care să împiedice transporturile ilegale de masă lemnoasă’, a precizat Pană.
Potrivit ministrului, în primele trei luni sistemul se va aplica în doar trei judeţe, cele mai exploatate, probabil Harghita, Covasna şi un altul, nestabilit încă, după care se va aplica alte trei, până la acoperire naţională. Se va schimba şi sistemul avize, care vor fi personalizate, dar vor continua, în paralel, şi cele folosite în prezent.
Al doilea act normativ important pe agenda guvernului va fi Codul silvic, care se află în Camera Deputaţilor, într-o formă modificată aproape total, după o întâlnire recentă la Braşov.
‘Forma actuală, pe care o voi susţine şi eu, este benefică nu numai pentru pădure, ci pentru toţi cei care se ocupă de pădure, că sunt proprietari, comercianţi sau altceva’, a precizat ministrul Doina Pană.
Doina Pană a participat sâmbătă dimineaţă la o întâlnire administrativă cu reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea ministerului, de la Romsilva, ITRSV, Administraţia Bazinală ‘Ape Crişuri’, iar după amiază, va fi prezentă alături de membrii PSD Bihor în mai multe activităţi de campanie electorală în judeţ. AGERPRES/(A-autor Eugenia Paşca, editor: Mihai Simionescu) foto pe flux