Trei metode de a rezolva problemele cu RCA. Varianta gratuită și fără proces a adus zeci de mii de lei mai multor șoferi
Aproximativ 500.000 de șoferi din România ajung, în fiecare an, în postura de a fi păgubiți în accidente rutiere în care șoferul vinovat este asigurat RCA. În unele situații- mai dese în cazul celora care sunt loviți de șoferi cu RCA la societăți cu vânzări mari pe acest segment,cum este Euroins- apar diverse probleme cu gestionarea dosarului de daună. Fie se întârzie chiar din faza constatării accidentului prin programări făcute după zile sau săptămâni de la accident, fie sunt întâriziate procedurile de evaluare a daunei, fie este oferită o sumă cu mult peste așteptările păgubitului fie, în cazul în care păgubitul merge direct într-un service, societatea de asigurări refuză devizele emise de unitatea reparatoare și încearcă să își impună propriile tarife.
Oricare dintre aceste situații apare, păgubitul nu are decât trei posibilități de a obține ceea ce el consideră că este normal, adică o sumă mai mare sau despăgubiri pentru perioadele de întârziere.
Una dintre căi este formularea de petiții la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Prin controale, ASF poate impune plata unor dosare, lucru care s-a și întâmplat cu mai multe ocazii. La această variantă apelează astăzi în jur de 6.000 de oameni pe an, dacă ne uităm doar la petițiile pe numele Euroins, care domină autoritar clasamentul. Cu tot cu ceilalți asigurători din RCA, în 2022 probabil au fost undeva la 10.000 de petiții.
AICI găsiți informații despre pașii ce trebuie urmați pentru a depune o petiție
Înainte de judecată, mai există o soluție. Peste 1.200 de oameni au apelat la ea în 2022
O altă metodă, la care se apelează în general după ce sunt epuizate celelalte variante, este judecata în instanță. Nu există estimări precise asupra numărului de dosare din instanță care implică daune pe RCA, dar datele făcute publice până acum vorbesc de minimum 25-30.000 de cazuri. Este un număr semnificativ.
Totuși, singura variantă gratuită care presupune și înțelegerea amiabilă între părți (spre deosebire de petiție, care este tot gratuită, ar prespune ca ASF să aplice sancțiuni) este să apelați la SAL-Fin, conciliatorii care se ocupă cu rezolvarea amiabilă a litigiilor între consumatori și asigurători sau jucători din piața de capital. Structura funcționează sub tutela ASF. Conform site-ului www.salfin.ro , sistemul judiciar de soluţionare a litigiilor pusă la dispoziție de SAL-Fin este, prin natura sa, mai rapidă şi mai uşor de accesat de către consumatori.
Potrivit portalul www.studiifinanciare.ro, în 2022 SAL Fin a primit 1.214 cereri și a închis 643 de dosare, dintre care 476 favorabile consumatorilor. În cele mai „valoroase” cazuri, păgubiții au recuperat zeci de mii de lei, recordul fiind un caz cu peste 220.000 de lei.