Aceste vapoare de supraveghere maritimă au intrat în zona de 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) în jurul orei 13.30 (07.30 ora României), a precizat sursa citată.
Ultima incursiune navală chineză datează din 6 martie.
Beijingul trimite periodic nave, dar şi avioane punctual, în jurul arhipelagului nelocuit Senkaku, după ce statul nipon a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez.
Diferendul teritorial s-a agravat la momentul respectiv, cu manifestaţii antijaponeze timp de o săptămână, adeseori violente, în China.
În faţa unei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave pentru a supraveghe şi proteja insulele Senkaku.
Acest arhipelag este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea, şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, arhipelagul ar conţine hidrocarburi.
La sfârşitul lui februarie, premierul Shinzo Abe a fost foarte explicit într-o intervenţie la Washington după o întâlnire cu preşedintele Barack Obama: „Noi nu putem tolera orice provocare, acum sau pe viitor. Nicio ţară nu ar trebui să se înşele sau să subestimeze fermitatea hotărârii noastre”, a declarat el în cadrul grupului CSIS.