Trei noi proiecte finanţate din fonduri europene, în valoare de peste 30 mil. lei, la Braşov

Economica.net
23 02. 2012
money_euro1_50306300

Unul dintre proiecte vizează achiziţia şi instalarea de echipamente pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în unităţile de învăţământ şi pe domeniul public din localităţile Codlea, Săcele, Râşnov, Predeal şi Ghimbav. Proiectul are o durată de implementare de 16 luni şi o valoare totală de 2,71 milioane lei, din care 2,14 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă.

„Prin proiect se vor amplasa sisteme integrate de securitate (detecţie, semnalizare şi avertizare la incendiu, detecţie şi avertizare la efracţie, control acces şi supraveghere video) în 10 unităţi de învăţământ din localităţile Codlea, Ghimbav, Predeal, Râşnov şi Săcele şi se vor înfiinţa 5 dispecerate de monitorizare la nivelul secţiilor de poliţie din respectivele localităţi. De asemenea, prin proiect vor fi formate 25 de persoane care vor administra sistemele de securitate şi vor opera dispeceratele de monitorizare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Alt proiect se referă la reabilitarea unei clădiri cu destinaţie de locuinţe sociale în Braşov, cu o durată de implementare de 19 luni şi o valoare totală de 4,62 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 3,66 milioane lei. Proiectul constă în crearea a 44 de noi locuinţe sociale prin reabilitarea unei clădiri neutilizate în prezent, cu o suprafaţă totală utilă rezultată de 2.391 mp.

„Proiectul Dublare pasaj rutier Fartec are o durată de implementare de 25 de luni şi o valoare totală de 23.523.995,98 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 18.484.824,09 lei. Acest proiect va îmbunătăţi infrastructura rutieră în zona de nord a municipiului Braşov prin dublarea pasajului suprateran Fartec de traversare a magistralei CF 200 Braşov – Sibiu cu o lungime totală de 682,65 metri inclusiv rampele de acces. Astfel, se va obţine o fluidizare a traficului şi o reducere a consumului de carburanţi şi diminuarea emisiilor poluante”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Dezvoltării s-a declarat mulţumit de activitatea de până în prezent a braşovenilor în ceea ce priveşte pregătirea proiectelor pentru POR, atât în ceea ce priveşte autorităţile publice locale cât şi mediul privat.

„Braşovul s-a descurcat mai bine decât alte oraşe în ceea ce priveşte întocmirea planului de dezvoltare, atât de scrierea şi depunerea proiectelor, cât şi prin punerea lor în practică. Municipiul Braşov are alocate 74,3 milioane de euro prin Axa 1 – sub-domeniul Poli de creştere, fonduri la dispoziţie pentru dezvoltarea durabilă a municipiului, punând în valoarea trecutul şi resursele locale. Prin asemenea investiţii vom dezvolta infrastructura şi vom crea locuri de muncă noi, atât pe durata implementării proiectelor, cât şi, cel mai important, pe perioada exploatării acestora”, a mai spus el.