Trei proiecte de lege şi 100 de sentinţe judecătoreşti „militează” pentru conversia creditelor la cursul istoric

Săptămâna viitoare, proiectul legii conversiei creditelor din franci elveţieni în lei trebuie să intre în dezbatere la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Deputatul Cătălin Zamfir susţine că proiectul care intră la aprobare conţine amendamentul conversiei creditelor din franci elveţieni la cursul istoric. În ciuda programelor de conversie derulate de bănci, procesele intentate de clienţi băncilor continuă. Ieri s-a ajuns la 100 de sentinţe judecătoreşti care decid îngheţarea cursului franc-leu, din care 22 sunt definitive. Directiva 17 se va aplica doar creditelor viitoare.
Gabriela Ţinteanu - lun, 13 iun. 2016, 21:06
Trei proiecte de lege şi 100 de sentinţe judecătoreşti

De aprope un an, proiectul de lege care vizează conversia creditelor din franci elveţieni în lei se chinuie să devină lege. Există chiar două proiecte pe această temă, proiecte armonizate acum în ultima formă care va intra la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Ordonanţa de Urgenţă pentru transpunerea Directivei 17/2014 s-a împotmolit şi ea undeva pe drum între Ministerul Economiei şi Guvern.

Toate militează pentru conversia creditelor (în speţă a celor în franci elveţieni care sunt cele mai afectate de deprecierea cursului de schimb) fie la cursul istoric, adică cel din momentul încheierii contractului de credit (care era undeva în jur de 2,2 lei în perioada de boom), corectat eventual cu o variaţie de maximum 20%, fie la un curs mediu dintre momentul acordării şi cel al conversiei, cu sau fără discount.

Deputatul Cătălin Zamfir spune că proiectul care va intra în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare, cuprinde amendamentul ca împrumuturile să fie convertite la cursul istoric și nu forma în care a părăsit Senatul. „Am solicitat expres acest lucru în legea conversiei deoarece Parlamentul European a dat pe 8 octombrie 2015 o rezoluție care spune clar, negru pe alb, că băncile au vândut produse înșelătoare oamenilor, cu referire directă la creditele în franci elvețieni și yeni japonezi acordate de băncile europene”. 

Directiva 17 se va aplica tuturor împrumuturilor viitoare și stipulează că băncile vor fi obligate să facă conversia în monedă națională dacă există o fluctuație de curs mai mare de 20% față de momentul acordării creditului.

22 de sentințe de conversie a creditelor la cursul istoric sunt definitive

Între timp, pe rolul instanţelor de judecată se regăsesc cel puţin 100 de sentinţe juridice care aleg varianta îngheţării cursului de schimb la cursul istoric, cel din momentul acordării creditului. Dintre cele 100 de sentinţe, 22 sunt definitive: la Bancpost- 6 sentințe definitive, Piraeus Bank- 5 sentințe definitive, OTP Bank- 4 sentințe definitive, Credit Europe Bank- 3 sentințe definitive, Raiffeisen- 2 sentințe definitive, Banca Româneasca- 1 sentință definitivă, Volksbank- 1 sentință definitivă.

Aprope toate băncile care au primit cele 22 de sentințe definitive au avut și mai au încă în derulare programe de conversie a creditelor din franci elvețieni, ofertele fiind diferențiate de la bancă la bancă, fie utilizând un curs mediu (cel actual cu cel al contractării creditului), fie un discount mai mare sau mai mic. Nu toți clienții au acceptat metoda de conversie propusă de bancă, de aceea mulți așteaptă deciziile instanțelor sau apariția legii conversiei.

Te-ar mai putea interesa și
Vești proaste pentru cei cu credite în euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile
Vești proaste pentru cei cu credite în euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile
Următoarea reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană nu va avea loc prea curând, având în vedere revenirea recentă a inflaţiei, a declarat sâmbătă Robert Holzmann,......
Cresc masiv amenzile de circulație, de la 1 ianuarie. La cât ajunge punctul de amendă
Cresc masiv amenzile de circulație, de la 1 ianuarie. La cât ajunge punctul de amendă
În absența unei noi intervenții legislative care să apară în următoarele două zile, valoarea amenzilor de circulație ...
Criză de proporții în Statele Unite, s-a atins un nou record negativ
Criză de proporții în Statele Unite, s-a atins un nou record negativ
Numărul persoanelor fără adăpost din Statele Unite a crescut în ultimul an cu 18%, un procent-record, potrivit Departamentului ...
”Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte!”. Cu ce riscuri se va confrunta economia lumii în 2025
”Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte!”. Cu ce riscuri se va confrunta economia lumii în 2025
Economia mondială abia a început să lase în urmă impactul pandemiei de Covid-19, dar în 2025 este pe cale să se confrunte ...