Trei senatori americani vin în România

Democratul Chris Murphy, preşedinte al subcomisiei pentru Europa din Senatul SUA, şi senatorii republicani John McCain şi Ron Johnson, membri ai Comisiei pentru relaţii externe a acestui for, vor efectua în această săptămână o vizită de trei zile în România, Polonia şi Bulgaria pentru a reafirma sprijinul SUA pentru statele aliate îngrijorate de agresiunea rusă din Ucraina, deşi nu se ştie încă dacă Congresul va sprijini planul lui Barack Obama de 1 miliard de dolari pentru creşterea securităţii în estul Europei, relatează miercuri Reuters.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 06:29

‘Este foarte important să trimitem un mesaj atât din partea executivului, cât şi a legislativului aliaţilor noştri din cadrul NATO care au fost serioşi în a reinvesti în această Alianţă’, a declarat senatorul Chris Murphy, preşedinte a subcomisiei pentru Europa a Senatului SUA.

Murphy, un democrat din Connecticut, a declarat că va efectua o vizită de trei zile în România, Polonia şi Bulgaria împreună cu alţi doi senatori, membri ai Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, respectiv republicanii din Wisconsin, Ron Johnson, şi din Arizona, John McCain.

Senatorii americani vor avea întrevederi cu lideri guvernamentali şi parlamentari din cele trei ţări, precizează Reuters. Chris Murphy susţine că unul dintre subiectele de discuţie va fi dacă noi sancţiuni, sectoriale, împotriva Moscovei, pe fondul crizei din Ucraina, ar fi adecvate.

Barack Obama a dezvăluit marţi, la Varşovia, un plan de a cheltui până la 1 milion de dolari pentru susţinerea şi instruirea forţelor armate ale statelor membre NATO care au graniţe cu Rusia şi a precizat că va cere Congresului SUA să autorizeze această finanţare.

Surse din Congres susţin că Obama nu i-a informat pe parlamentarii americani despre planul său înainte de a-l face public, aşa că aceştia nu ştiau dacă finanţarea menţionată va fi o realocare de fonduri de la un capitol deja finanţat sau o nouă solicitare de bani.

‘Cred că există un consens în creştere în ambele partide că este adecvat să creştem investiţiile în securitate în Europa’, a spus Murphy. El a adăugat însă că nu este deocamdată clar cum va răspunde Congresul solicitării de noi fonduri, în condiţiile în care alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie se apropie, iar Pentagonul se confruntă cu constrângeri bugetare obligatorii.

‘Din nefericire, ajungem la acea perioadă a anului în care, orice ar propune preşedintele, va exista o mână de republicani care vor alerga în direcţia opusă’, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...