Trei sferturi dintre afacerile de familie din România au crescut în ultimul an

Economica.net
16 10. 2014
092112_open_for_business2_1725x810_pan_18211_69661800

Totodată, 62% dintre participanții la sondaj se așteaptă la o creștere constantă a afacerii lor în următorii cinci ani, iar alți 13% mizează pe o creștere rapidă și agresivă. Nevoia de continuă inovare, instabilitatea pieței, atragerea personalului cu abilități cheie, competiția acerbă și globalizarea accentuată sunt menționate că fiind cele mai importante provocări pentru afacerile de familie din România.

Pentru a continua să crească, afacerile de familie trebuie să se adapteze mai repede, să inoveze mai devreme și să-și profesionalizeze felul în care își desfășoară operațiunile.

‘Este clar că au apărut noi provocări la orizont pentru afacerile de familie: contextul economic este mai dificil, competiția mai agresivă, presiunea asupra prețurilor este în creștere, iar schimbările se produc cu o viteză din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, afacerile antreprenoriale dau dovadă de rezistență și de capacitate de adaptare, ele fiind fundamentul unei creșteri economice sănătoase. Totuși, există o dinamică a familiei (family factor) care poate avea un impact major asupra companiei, impact care pare să fie ignorat de către cei mai mulți respondenți’, a declarat Alexandru Medelean, liderul echipei de servicii integrate pentru antreprenori și afaceri de familie din cadrul PwC România, citat într-un comunicat al companiei.

La nivel global, 65% dintre afacerile de familie au crescut în ultimele 12 luni, iar 70% se așteaptă să crească constant în următorii cinci ani. 15% caută să își dezvolte afacerea în mod agresiv, comparativ cu 12% în 2012. Aceste ambiții de creștere agresivă sunt mai pronunțate în China (57%), Orientul Mijlociu (40%) și India (40%).

PwC a realizat acest sondaj pe un eșantion global de 2.378 proprietari și directori de afaceri de familie din peste 40 de țări, inclusiv România.