„Modernizarea României depinde foarte mult de creșterea gradului de responsabilitate al fiecărui român! Din păcate, pagubele aduse trenului nou care deservește CFR Călători, pus în circulație anul trecut, demonstrează că încă mai sunt, printre noi, persoane care nu au înțeles cum trebuie să se comporte în societate”, transmite șeful Transporturilor.
El atrage atenția că aruncarea cu pietre în trenurile aflate în deplasare este cu atât mai gravă cu cât pot fi puse în pericol viețile călătorilor.
Mai mult, ministrul subliniază că astfel de evenimente nu sunt izolate. „Un motiv în plus pentru care instituțiile abilitate trebuie să ia urgent măsuri”, adaugă Grindeanu.
Trenul Alstom Coradia Stream care circulă în relația Brașov – București Nord a fost retras din circulație, după ce a fost atacat cu pietre în zona Chitila și i s-a spart un geam, a informat CFR Călători.
„În data de 09.03.2025, la trenul IR 16008 cu circulație în relația Brașov – București Nord, tren compus din rama Alstom Coradia, în zona Chitila, ca urmare a acțiunii unor răufăcători care au aruncat cu pietre la trecerea trenului, s-a produs spargerea unui geam lateral de la unul dintre vagoanele ramei.
Alstom a comunicat că va reține de la circulație rama afectată, până la remediere și că, începând cu data de 10.03.2025, trenurile IR 16001 și 16003 în relația București Nord – Brașov și, respectiv, IR 16002 și IR 16008 în relația Brașov – București Nord vor fi anulate, circulația acestora urmând a fi reluată imediat ce Alstom va permite repunerea în circulația a ramei afectate”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.
Pe 20 noiembrie 2024, CFR Călători a introdus în circulație primul tren electric format din material rulant nou de la Alstom, respectiv rama electrică RE-IR TS02 Coradia Stream.
Rama este alocată pentru exploatare operatorului național CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), proprietarul de facto al trenurilor Alstom achiziționate pentru România.
Modelul Coradia Stream este prima ramă furnizat de către firma producătoare Alstom Ferroviaria S.p.A. pentru transportul feroviar de pasageri din România, în cadrul contractului de achiziție încheiat și derulat de către ARF.
Rama electrică livrată de către Alstom este formată din șase module (vagoane), oferind o capacitate de 351 de locuri. Prin construcție, are o podea joasă, ceea ce asigură accesul facil pentru persoanele cu mobilitate redusă și este aptă să circule cu o viteză maximă de 160 km/h. Mentenanța ramei electrice este asigurată de către firma producătoare Alstom.