Tren metropolitan: TPBI consultă piața pentru studiul primului traseu, București Nord – Scroviștea

17 12. 2022
tren 6758490568594-

Obiectul consultării este determinarea valorii estimate pentru elaborarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate/DALI pentru obiectivul ”Introducerea și, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban și metropolitan B–IF”, prima etapă, traseu prioritar: București Gara de Nord – Chitila – Scroviștea.

Oferta financiară va fi exprimată în lei fără TVA. Se va indica în cadrul ofertei durata necesară îndeplinirii contractului, exprimată în zile calendaristice, se arată în anunțul de consultare a pieței publicat în SEAP.

 

 

 

În urma studiilor și analizelor incipiente realizate sub coordonarea TPBI, prima etapă de punere în execuție a proiectului va fi introducerea serviciului de tren urban și metropolitan pe semi-inelul de nord și radiala București Gara de Nord – Chitila – Scroviștea.

Activitățile solicitate prin prezentul anunț de consultare a pieței se vor corela cu proiectele derulate de PMB în zona de analiză dar și cu Studiul de Fezabilitate privind modernizarea Complexului Feroviar București derulat de SNCF CFR SA. Autoritatea Contractantă va oferi suportul și va avea rolul de interfață între consultant și SNCF CFR SA în privința coordonării și corelării analizelor consultantului.

Direcțiile de dezvoltare a proiectului sunt determinate de nevoia de asigurare a unei bune accesibilități între zona Municipiului București și unitățile administrativ teritoriale din vecinătate. În acest sens, serviciile de tren urban/ metropolitan au devenit o prioritate la nivelul autorităților centrale dar și locale, spun cei de la TPBI.

Proiectul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public București-Ilfov de livrare către populație și agenții economici a serviciilor de tren urban și metropolitan vizează, într-o primă fază utilizarea infrastructurii feroviare existente, în urma unor proiecte de reînnoire care să permită asigurarea unei viteze comerciale ridicate (peste 40 km/h), asigurarea accesibilității pentru persoanele cu mobilitate redusă în zona stațiilor și în vehicule, accesul nediscriminatoriu ca punctele de interes economic, social și cultural, protejarea mediului prin reducerea poluării chimice și fonice, creșterea siguranței și securității călătorilor și locuitorilor din arealul feroviar, reducerea costurilor de transport în scopul reducerii presiunii pe bugetul public, identificarea zonelor de înființare de P&R-uri și de regenerare urbană, elaborarea documentațiilor necesare (SF, PT, DALI) pentru realizarea investițiilor de implementare treptată a serviciilor de tren metropolitan și a proiectelor complementare.

În faza a doua, cea de dezvoltare a serviciilor de tren urban și metropolitan, se vizează reconstrucția unor linii desființate dar al căror traseu este în continuare în proprietatea publică a statului, și construcția unor linii noi pentru deservirea echilibrată a întreg teritoriului vizat. În paralel, se preconizează achiziția etapizată de material rulant adecvat pentru serviciile de tren metropolitan pe trasele prioritizate.

 

Trenul metropolitan este proiectat pe o perioadă de 15 ani și presupune investiții de circa 960 de milioane de euro. Toți banii investiți în trenul metropolitan provin din fonduri europene. Din cele 960 de milioane de euro, 614 milioane reprezintă achiziția de trenuri noi, moderne, restul fiind destinați investițiilor în infrastructură.

Pentru realizarea primei etape, respectiv, traseele Gara de Nord – Gara Vest, Gara de Nord – Băneasa – Gara Obor, Gara Obor – Băneasa – Gara Vest, Gara de Nord – Scroviștea, e nevoie de numai 44 de milioane de euro. Se estimează o cerere de 86.000 de călători pe zi, potrivit TPBI.

 

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI: