Două companii din România, în topul Deloitte 2018 al celor mai dinamice companii tehnologice din Europa Centrală
Conform topului, este vorba despre companiile Trencadis şi Mondly, două dintre cele peste 20 de afaceri din România care au intrat în competiţia din acest an, şi care recunoaşte cele mai dinamice companii de tehnologie din Europa Centrală.
Trencadis, specializată în soluţii software pentru mediul guvernamental şi de afaceri, ocupă cea mai bună poziţie în top în rândul business-urilor din România, situându-se pe locul 13, cu o rată de creştere a veniturilor de 730%. Practic, este al patrulea an în care compania reuşeşte să intre în top. Fondată în anul 2007, Trencadis îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în Bucureşti, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Oradea şi a avut o cifră de afaceri de 5,96 de milioane de euro, în 2017.
Mondly,o companie care se oferă soluţii de învăţare a limbilor străine, a creat o platformă ce foloseşte tehnologii de ultimă oră, precum chatbots cu recunoaştere vocală, realitate augmentată şi virtuală, pentru a ajuta utilizatorii să înveţe limbi străine, a intrat în categoria Rising Stars, care oferă recunoaştere afacerilor mai tinere, cu minimum trei ani de activitate şi venituri de cel puţin 30.000 de euro, care sunt ineligibile pentru categoria principală Fast 50, dar au creşteri atât de puternice, încât au şanse mari să intre în top în anii următori. Mondly a fost înfiinţată în anul 2013, compania fiind inclusă pentru prima dată în programul Fast 50, dar care se află şi pe locul 7 între cele zece companii Rising Stars, cu o rată de creştere a veniturilor de 854%.
La nivelul Europei Centrale, ediţia din acest an a Deloitte CE Technology Fast 50 a atins un nou record al ratei medii de creştere a companiilor din top, de 1.290% între anii 2014 şi 2017.
Topul Fast 50 din 2018 este condus de către două companii din Cehia care s-au aflat şi anul trecut între primele cinci. Câştigătorul din acest an este producătorul de imprimante 3D Prusa Research, care are o rată de creştere de 17.118%, urmată de portalul de rezervări de zboruri Kiwi.com, câştigătorul anului trecut, cu o rată de creştere de 14.377%.
Podiumul este încheiat de Q Software, un furnizor de soluţii digitale din Croaţia. Clasamentul continuă cu Slido, platforma din Slovacia care facilitează interacţiunea cu audienţa în cadrul evenimentelor (locul 4) şi Pilulka, o companie de vânzare cu amănuntul de produse farmaceutice din Cehia (locul 5).
Începând de anul acesta, ierarhia Deloitte CE Technology Fast 50 include categoria Social Impact Award, care aduce recunoaştere companiilor ce contribuie în mod eficient prin produsele şi serviciile pe care le oferă la atingerea a cel puţin un obiectiv al Naţiunilor Unite pentru dezvoltare sustenabilă pentru anul 2030 (United Nations’ Sustainable Development Goals 2030, SDGs). La această categorie, câştigătorul este Saule Technologies, din Polonia, care a dezvoltat o nouă tehnologie de panouri solare ce folosesc o folie subţire, flexibilă, de poate fi înfăşurată în jurul clădirilor.
De asemenea, premiul The Most Disruptive Innovation, oferit de Deloitte Central Europe din 2016, ce recunoaşte companiile a căror inventivitate permite dezvoltarea de soluţii care pot schimba în mod dramatic pieţe mature şi reţele de valori, a fost câştigat de Brolis Semiconductors, o companie de high-tech din Lituania pentru dezvoltarea unui senzor non-invaziv de constituenţi sangvini, bazat pe laser.
În acelaşi timp, anul trecut, compania românească UiPath, care produce software de automatizare robotizată a proceselor, a primit o distincţie specială la categoria Most Disruptive Innovation.
Pentru a fi eligibile în principala categorie Fast 50, companiile care activează în domeniile hardware, software, fintech, telecomunicaţii, media, tehnologie de mediu şi sănătate trebuie să îndeplinească mai multe criterii financiare, printre care să aibă un venit minim de 50.000 de euro în primii trei ani şi un venit operaţional în anul curent (2017) de cel puţin 100.000 de euro, să aibă sediul central în Europa Centrală şi să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să deţină proprietate intelectuală patentată. Câştigătorii sunt selectaţi după criteriul ratei de creştere a veniturilor în perioada 2014 – 2017.
La nivel general, în topul Deloitte sunt prezente companii din zece ţări, iar Polonia conduce din punctul de vedere al numărului acestora prezente în Fast 50, cu 18 companii din 50, urmată de Lituania, cu opt organizaţii, Croaţia şi Cehia, cu câte şapte.
Şi la ediţia din acest an, companiile din sectorul soluţiilor software domină topul, cu 32 de locuri, urmate de cele din media şi divertisment, cu 11 companii, şi hardware (7).
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500 sunt clienţi Deloitte, prin intermediul reţelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de ţări şi teritorii.